Victime ale Holocaustului, îngropate într-un cimitir evreiesc

Rămăşiţele a şase victime ale Holocaustului asasinate la Auschwitz au fost îngropate duminică într-un cimitir evreiesc la Bushey, în Anglia, iar în cadrul ceremoniei marele rabin a făcut apel la oprirea ''sporirii antisemitismului'', potrivit Reuters.

21 ian. 2019, 11:35
Victime ale Holocaustului, îngropate într-un cimitir evreiesc

Aproximativ 50 de supravieţuitori ai Holocaustului şi alte câteva sute de membri ai comunităţii evreieşti, dar şi ambasadorul Israelului şi un adjunct al ambasadorului Germaniei au asistat la ceremonia organizată în noul cimitir al sinagogii unite din oraşul Bushey, în comitatul Hertfordshire.

Marele rabin al Regatului Unit, Ephraim Mirvis, a atras atenţia în discursul său împotriva sporirii antisemitismului, avertizând că discursurile urii „se pot transforma uşor în crime motivate de ură”.

Cenuşa şi rămăşiţele a şase victime, cinci adulţi şi un copil neidentificaţi, au fost trimise de la Auschwitz către Imperial War Museum (IWM) de la Londra în 1997. Muzeul le-a predat anul trecut comunităţii evreieşti, potrivit Agerpres.

Aceste rămăşiţe umane se numără printre numeroase obiecte legate de Holocaust transmise muzeului de un donator. Ele ar fi fost luate în timpul unei vizite la Auschwitz, în urmă cu mai multe decenii, a precizat BBC.

Citeşte şi Specialişti israelieni caută în Dunăre rămăşiţe ale victimelor Holocaustului

„Muzeul primeşte mii de obiecte, însă un astfel de lucru este neobişnuit, chiar unic”, a declarat James Bulgin, responsabil al Galeriilor Holocaustului la IWM, citat de BBC, potrivit Agerpres.

„Sute de mii de persoane au fost ucise la Auschwitz-Birkenau. Orice persoană care a pierdut un membru al familiei poate lua în considerare aceste rămăşiţe şi se poate gândi că sunt cele ale bunicului sau mamei sale”, a adăugat el.

Aceste funeralii sunt primele organizate în Marea Britanie pentru victime ale Holocaustului. Şase milioane de evrei au fost ucişi în lagărele de concentrare naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.