O echipă de medici francezi vine la Bucureşti pentru a trata victimele incendiului din Colectiv

Ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, a declarat duminică, în fața Club Colectiv că în cursul serii va veni o echipă de medici specialiști din Franța, care să ajute doctorii români care tratează victimele incendiului ce a izbucnit în clubul bucureștean, vineri seară.

01 nov. 2015, 17:02
O echipă de medici francezi vine la Bucureşti pentru a trata victimele incendiului din Colectiv

Ambasadorul a anunțat că în cursul serii va veni la București „o echipă medicală cu cei mai buni experți în tratarea arsurilor”. Este vorba de medicul Vincent de Broucker și profesorul Marc Chaouat.

„Primul contact cu domnul Arafat o să fie diseară. Eu vin la aeroport personal pentru această echipă. Suntem alături de români!”, a spus ambasadorul Franței la București.

„Aș vrea să îmi exprim cele mai sincere condoleanțe pentru această tragedie. A fost o adevărată tragedie. Îmi amintesc solidaritatea României când am avut loc atentatul la Charlie Hebdo și aș vrea să demonstrez azi solidaritatea noastră. Am fost frapat și am admirat ce au făcut cei de la SMURD, medicii și polițiștii și toată lumea mobilizată și domnul secretar stat Raed Arafat și domnul Bănicioiu. Eu cred că s-a făcut tot ce putea și a fost o mobilizare extraordinară”, a spus ambasadorul Franței la București.

Misiunea la București a celor doi medici a fost programată cu mai mult timp în urmă, anunță Ambasada Franței, în cadrul unui proiect de cooperare început în 2013, pentru realizarea, cu finanțare de la Banca Mondială și din fonduri structurale europene, a patru centre specializate în tratarea arsurilor grave.

Marc Chaouat, de la Spitalul St. Louis de la Paris, este secretarul general al societății savante (arsuri grave). Doctorul De Broucker este șeful serviciului centrului de tratare a victimelor arsurilor de la Centrul spitalicesc regional (CHRU) de la Lille. Din echipa de experți francezi vor face parte și reprezentanți din Ministerul francez al Sănătății, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Poveştile CUMPLITE ale morţilor din Colectiv. S-a stins ţinându-şi de mână fiul de 14 ani

Acești specialiști francezi de înalt nivel vor fi la dispoziția autorităților române pentru a-și împărtăși experiența.

Ambasada Franței a mai anunțat că, în semn de solidaritate și de compasiune cu poporul român și familiile victimelor incendiului din clubul Colectiv, drapelele vor fi coborâte în bernă la Ambasada Franței, în toate sediile Institutului Francez din România, precum și la Liceul Francez din București, pe durata celor trei zile de doliu național. De asemenea, elevii de la Liceul Francez „Anna de Noailles” din București vor păstra luni un moment de reculegere în memoria victimelor.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti a adus un omagiu victimelor incendiului, duminică seară, alături de mii de persoane care au venit în fața localului cu flori și lumânări.

Duminică seara, numărul deceselor în urma tragediei de la Colectiv s-a ridicat la 30. Zeci de tineri sunt internați în spitalele bucureștene după ce un incendiu violent a izbucnit vineri, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, în club Colectiv. Zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie au fost decretate zile de doliu național.