Victimele torţionarilor din închisorile comuniste ar putea primi despăgubiri generoase

Foştii deţinuţi politici ar putea primi 24.000 de euro despăgubiri pentru fiecare an pe care l-au petrecut în închisorile comuniste. Prevederile sunt incluse într-un proiect controversat discutat în Camera Deputaţilor, după ce a fost blocat în Parlament mai bine de doi ani.

09 oct. 2013, 08:30
Victimele torţionarilor din închisorile comuniste ar putea primi despăgubiri generoase

Proiectul a fost iniţiat de PNL şi depus în urmă cu doi ani în Parlament, potrivit România TV. Iniţiatorii au spus că prin acest proiect vor să repare o greşeală a magistraţilor Curţii Constituţionale, care au decis ca indemnizaţiile primite de deţinuţii politici pot fi considerate şi despăgubiri morale.

Cei din PNL nu au fost de acord cu această interpretare şi au depus acest proiect, prin care foştii deţinuţi politici ar putea să primească 24.000 de euro pentru fiecare an petrecut în închisorile comuniste, pe motive politice. Banii ar putea fi daţi şi rudelor foştilor deţinuţi, dacă aceştia nu mai sunt în viaţă.

Vezi şi: TORŢIONARUL Vişinescu, interviu CUTREMURĂTOR. Ce spune despre foştii deţinuţi şi despre TORTURĂ

Sunt mii de persoane care ar putea să beneficieze de această lege, iar costurile se pot ridica la milioane de eruo. Tocmai de aceea, Guvernul nu este de acord cu această lege şi a emis un punct de vedere către Parlament în care spune că foştii deţinuţi politici primesc deja suficiente beneficii, în formă de bani şi alte reduceri şi nu este nevoie de o lege în plus.

Proiectul a ajuns în Camera Deputaţilor şi urmează să fie discutat în calitate de cameră decizională. Un alt proiect este discutat în Camera Deputaţilor. Este vorba de cei care au fost deportaţi din România în perioada comunistă, care ar putea să beneficieze de despăgubiri.

CITEŞTE ŞI: Mărturia omului care le-a fost profesor torţionarilor: Erau nişte jigodii