Victor Pițurcă, reținut de procurorii DNA într-un dosar ce vizează achiziții de măști pentru Armată în perioada pandemiei

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, a fost reținut de procurorii anticorupție din București într-un dosar care are legătură cu achiziția de măşti anti-COVID neconforme pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN), în perioada pandemiei.

30 ian. 2023, 13:24
Victor Pițurcă, reținut de procurorii DNA într-un dosar ce vizează achiziții de măști pentru Armată în perioada pandemiei

Victor Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii anticorupție într-un dosar pentru achiziții publice din perioada pandemiei, anunță România TV. Este vorba despre un dosar cunoscut opiniei publice sub numele de „Măști pentru MApN” privind achiziția de măști neconforme livrate în spitalele Ministerului Apărării.

În perioada în care România era în  stare de urgență, șeful direcției medicale MApN,  generalul D.P., s-a ocupat de „operațiunea” de achiziționare a măștilor anti-COVID, scrie Gândul.

În același dosar a fost audiat și unul dintre șefii Romarm. Potrivit Gândul, după audieri a fost reținut și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu.

Acesta l-a însărcinat pe șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MApN, C.P., să găsească transport și fondurile necesare pentru achiționarea echipamentelor medicale, cu precădere măști întrucât Ministerul Apărării Naționale nu dispunea de sumele respective.

Prin urmare, șeful farmaciilor a luat legătura cu italienii Riccardo și Andrea Barsanti, ca să le intermedieze relația cu o firmă chineză. După găsirea furnizorului prin cu ajutorul italienilor, generalii și-au dat seama că nu au suficienți bani și astfel a intrat pe fir Victor Pițurcă.

Prin intermediul firmei deținute de Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, fostul selecționer ar fi plătit transportul măștilor. Firma lui Alexandru Pițurcă a virat banii către o altă companie, ALLODIUM SA (front al forțelor aeriene din Ucraina). La rândul său, ALLODIUM SA a achitat către FA Ukraine – avionul de transport fiind din flota militară ucraineană -, dar și echipamentele medicale către firma din CHINA SICHUAN LINGTONG INTELLIGENCE ENVIRONMENTAL PROTECTION INDUSTRY CO LTD.

Apoi, echipamentele militare au fost livrate de către asiatici către HELIOS, firma lui Neacșu Vasile, un apropiat al lui Pițurcă senior. De la HELIOS, echipamentele au fost trimise către MApN, mai scrie Gândul.

Victor Pițurcă nu este la prima interacțiune cu procurorii DNA, el fiind investigat în ceea ce privește rezilierea contractului dintre fostul selecționer al naționalei României și FRF, dar a fost și condamnat la un an cu suspendare în Dosarul Valiza.