Victor Ponta: Actualizarea listei de rezervişti pare o chestiune neserioasă

O eventuală analiză în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pe tema actualizării listei de rezervişti, anunţată miercuri de şeful statului, pare o chestiune neserioasă, întrucât nu trebuie să stârnim panică în populaţie, consideră premierul Victor Ponta.

RomaniaTV.net
24 apr. 2014, 12:57
Victor Ponta: Actualizarea listei de rezervişti pare o chestiune neserioasă

„Sunt de părere că nu trebuie să stârnim panică în populaţie. Şi, de asemenea, ca să fim foarte serioşi, în secolul XXI nu mai vorbim de număr de soldaţi, vorbim de tehnologia pe care o avem la dispoziţie. Şi, din punctul acesta de vedere, eu am avut sufletul îndoit anul trecut, Guvernul a semnat acel contract de achiziţionare a avioanelor multirol F16. M-am gândit: domne’, cu banii aceia mai puteam să facem nişte spitale, puteam să mai facem nişte şcoli’ „, a declarat miercuri, la RRA, şeful Executivului.

Ponta a precizat însă că, în condiţiile în care există riscul unui pericol chiar militar foarte aproape de graniţele României, prin situaţia creată în Ucraina, banii cheltuiţi pentru a avea o tehnologie militară performantă nu sunt bani aruncaţi.

„Iată că acum, când se pune problema unui pericol chiar militar foarte aproape de graniţele României, îmi dau seama că banii cheltuiţi pentru a avea o tehnologie militară performantă nu sunt chiar bani aruncaţi şi, dimpotrivă, îţi garantează o securitate de care ai nevoie. Dar să vorbim de rezervişti mi se pare o chestiune neserioasă’, a declarat premierul, întrebat cât de periculoase sunt evoluţiile din regiune, având în vedere că preşedintele Traian Băsescu menţiona recent necesitatea actualizării listelor de rezervişti.

CSAT va analiza în perioada următoare capacitatea de a chema rezerviştii sub arme, a declarat miercuri preşedintele Traian Băsescu, subliniind însă că România nu are în prezent o ameninţare directă iminentă.

‘S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem o mare problemă aici, pentru că foarte mulţi dintre rezervişti sunt la muncă în Italia, în Spania, în Franţa, în Germania. Este un subiect pe care CSAT-ul îl va analiza în perioada următoare’, a afirmat şeful statului la Adevărul Live.

El a menţionat că acest subiect a fost discutat şi la ultima şedinţă a CSAT.