Victor Ponta, acuzat că a încălcat Constituţia. Macovei: Trebuie să demisioneze şi să-şi retragă candidatura

Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcţia de prim-ministru şi să-şi retragă candidatura pentru funcţia de preşedinte al României, în urma dezvăluirilor că ar fi fost ofiţer acoperit SIE, susţine candidatul independent la prezidenţiale Monica Macovei.

14 oct. 2014, 09:00
Victor Ponta, acuzat că a încălcat Constituţia. Macovei: Trebuie să demisioneze şi să-şi retragă candidatura

”După demisie şi retragere, Ponta trebuie să explice oamenilor de ce a încălcat Constituţia şi a minţit atâţia ani. Potrivit Constituţiei, Ponta, ca procuror, nu avea voie să fie şi ofiţer SIE, între cele două funcţii existând o incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevăzută la art. 132 alin. 2 din Constituţia în vigoare şi la art. 131 alin. 2 din Constituţia în vigoare între 1991 şi 2003. Ponta şi cei din SIE care l-au recrutat pe Ponta încălcând Constituţia trebuie să răspundă’‘, acuză Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei spune că apar mai multe întrebări: ce încredere pot avea românii şi partenerii NATO ai României ”într-un prim-ministru ofiţer acoperit care, probabil, spiona aliaţii occidentali ai României?”, ce încredere pot avea românii şi partenerii NATO ai României într-un prim-ministru ofiţer acoperit care intervine în favoarea unei companii ruseşti suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani la indicaţiile ambasadorului rus?”.

Ce riscă BĂSESCU după declaraţiile privind ofiţerul acoperit. Bolcaş: „Porţile PUŞCĂRIEI sunt larg deschise”

‘Ce încredere pot avea românii şi partenerii NATO ai României într-un prim-ministru ofiţer acoperit care a cedat total inexplicabil, printr-o inginerie financiară, către Kaz Munai Gaz, 400 de milioane de dolari pe care compania îi datora statului român? Ce încredere să aibă românii şi partenerii NATO în el ca prim-ministru sau preşedinte? Îl au ruşii la mână cu ceva pe ofiţerul Ponta? Sau Ponta e un simplu şpăgar? Poate fi prim-ministru sau candidat la preşedinţie un astfel de om?’‘, susţine Macovei.

Potrivit Constituţiei, „funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituţională” şi „o incompatibilitate”, potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituţională”.

Ponta, despre acuzaţia că ar fi fost ofiţer SIE: Sunt numai minciuni! Băsescu e în campanie

 Preşedintele a mai arătat că Teodor Meleşcanu a acţionat politic atunci când a iniţiat o hotărâre de Guvern ce conţinea un articol prin care ofiţerii acoperiţi erau protejaţi şi după ce nu mai erau activi. ‘Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Deci un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în el, în domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târând în mod nedrept serviciul într-o acţiune politică, de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în SIE. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat ale SIE, le-a pus într-un monitor oficial, de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti’, a spus Băsescu.