Victor Ponta: Conflictele sângeroase s-au APROPIAT de noi. Cine credea că vin vremuri de pace s-a înşelat

Victor Ponta a declarat, marţi, că România este în primia linie a comunităţii internaţionale în lupta împotriva atentatelor teroriste şi a arătat că "cei care au crezut că vin numai vremuri de pace şi n-o să fie nevoie de armată s-au înşelat".

22 iul. 2014, 08:25
Victor Ponta: Conflictele sângeroase s-au APROPIAT de noi. Cine credea că vin vremuri de pace s-a înşelat

Premeirul Victor Ponta a participat, marţi, la Sibiu, la festivitatea de acordare a gradelor militare absolvenţilor Academiei Forţelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’, prilej cu care a arătat că, în contextul „extrem de tensionat la nivel internţiaonal”, trebuie să „avem mare încredere în militarii noştri, dar şi în tinerii absolveţi, că sunt devotaţi, foarte bine pregătiţi, îşi fac datoria”.

CITEŞTE ŞI Ponta: Vrem să reducem CAS pentru a stimula crearea de locuri de muncă la alb, fiscalizate

„Important este ca Guvernul să le asigure, prin creşterea bugetului MApN, condiţii tehnice şi de pregătire. Pentru că cei care au crezut că vin numai vremuri de pace şi n-o să fie nevoie de armată şi de militari pregătiţi, din păcate, s-au înşelat. După cum vedeţi, conflictele sângeroase, oameni nevinovaţi, care îşi pierd viaţa, s-au apropiat foarte de mult de noi. România este în primia linie a comunităţii internţiaonale, SUA, Europa, care luptă pentru normalitate, pentru o Ucraină democratică şi liberă. Faptul că mor în continuare oameni nevinovaţi, faptul că au fost atâtea victime în acel atac evident terorist, asta ne face să înţelegem cât de important este să acordăm încredere si sprijin bugetar pentru militarii români”, a declarat premierul.

Întrebat cum comentează mesajul lui Traian Băsescu privind Ucraina, Ponta a răspuns: „Daţi-mi voie să nu comentez ce spune altcineva. Eu am văzut mesajul preşedintelui SUA, al liderilor occidentali şi eu, ca prim ministru al României, susţin exact aceleaşi idei: atacul împotriva unui avion civil este un atac terorist care nu poate fi acceptat şi nu trebuie să rămână fără urmări. Este evident că aceşti separatişti, terorişti au fost şi sunt susţinuţi de Federaţia Rusă şi există o răspundere cel puţin morală şi politică a Rusiei pentru ceea ce se întâmplă acolo. România, alături de SUA şi Europa, trebuie să sprijine Ucraina, Moldova, Georgia pentru a-şi apăra independenţa şi suveranitatea şi pentru a combate aceste fenomene”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi dimineaţa, înainte de a pleca la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est care se desfăşoară la Varşovia, că atâta timp cât Rusia susţine grupările teroriste din Donetk şi Lugansk, e un partener al teroriştilor.
 
 
„Se vor discuta mai multe probleme, dar aş vrea să vă precizez poziţia României. Două subiecte vor fi centrale: situaţia regională şi summitul NATO, care va avea loc în Marea Britanie la începutul lunii septembrie. Evident, predomină problema ucrainiană. Atâta timp cât Federaţia Rusă susţine grupările teroriste din Doneţk şi Lugansk, ea e un partener al grupărilor teroriste. Voi ridica şi problema Moldovei, care va trebui să înfrunte sancţiuni, prin interdicţiile de importuri din partea Rusiei, de la vinuri, fructe”, a declarat şeful statului.