Victor Ponta: Cu un dosar penal pe numele meu nu am cum să rămân în funcţie

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că un dosar penal deschis pe numele său l-ar determina să părăsească funcţia. Ponta a făcut această aserţiune în contextul în care a spus că este nevoie ca PSD să adopte decizii statutare prin care să stabilească responsabilităţi politice clare în cazurile în care membri ai partidului ajung să aibă probleme în justiţie.

01 mart. 2015, 19:45
Victor Ponta: Cu un dosar penal pe numele meu nu am cum să rămân în funcţie

Dacă se face un dosar penal în care se începe urmărirea penală împotriva mea, n-am cum să rămân în funcţie, să dau toată ziua explicaţii cum e cu dosarul meu penal. Dar eu sper că în 2015 nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla„, a declarat Victor Ponta, la un post de televiziune.

Acesta a spus că toţi membrii PSD trebuie să aibă responsabilităţi politice similare, în funcţie de stadiul unui proces în justiţie. „Deciziile de la Consiliul Naţional vor fi unele dureroase, dar necesare (…) Eu voi propune ca toţi liderii naţionali şi locali care se află în diverse faze ale cercetării penale să aibă responsabilitate politică. De exemplu, dacă se începe urmărirea penală, nu mai poţi fi ministru„, a spus Ponta.

El a apreciat că PSD trebuie să dea curs cererii opiniei publice ca partidul să adopte poziţii mai tranşante faţă de problemele cu justiţia ale unor fruntaşi pesedişti. „Sunt gata să ne batem cu PNL, cu Traian Băsescu, dar nu cu opinia publică. Dacă ni se spune că avem această problemă, trebuie să o rezolvăm (…) Nu vreau ca în 2016 noi să spunem ce bine am guvernat, iar liberalii să ne spună că suntem corupţi„, a spus Ponta.

Întrebat dacă propunerea sa a generat tensiune în interiorul PSD, Ponta a admis: „Tensiunea este foarte mare. Pe bună dreptate”.

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, pe 15 ianuarie, calendarul acţiunilor politice din primul trimestru al anului 2015, punctul culminant al acestora fiind Consiliul Naţional din 20-21 martie, în care vor fi operate modificări ale Statutului.

Potrivit lui Victor Ponta, pe 30-31 ianuarie va avea loc şedinţa Comitetului Executiv Naţional şi, concomitent, şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PSD, reuniuni în care vor fi discutate agenda parlamentară pentru viitoare sesiune şi agenda politică a partidului pentru 2015.

La începutul lunii martie, va fi convocat Liga Aleşilor Locali ai PSD, succedată în aceeaşi lună de Consiliul Naţional al PSD pe 20-21 martie.

„Consiliul Naţional va dezbate agenda politică a PSD – Agenda 2019 – pentru că PSD are nevoie de o agendă politică pentru un ciclu electoral, va dezbate modificările Statutului PSD privind incompatibilităţile între funcţiile politice şi cele administrative, situaţia politică a celor aflaţi în diverse stadii ale proceselor penale, precum şi alegerea noului preşedinte al Cosiliului Naţional”, a declarat Ponta.

„Voi propune prevederea in statut a consecintelor pe care oricare membru, inclusiv cei cu functii de conducere, le pot suferi in urma implicarii la diferite stadii ale unor procese civile sau penale. Adica sa nu mai decidem prin sedinte ci sa trecem foarte clar in statut ce se intampla cu o persoana, cu functia sa politica, administrativa si calitatea sa de membru de partid, in functie de stadiul procesului, daca e vorba de urmarire penala, arestare preventiva sau alte masuri preventive, daca e vorba de trimitere in judecata sau de condamanare. Sunt diverse stadii si trebuie sa avem niste efecte statutare directe”, a adăugat Victor Ponta.

Liderul PSD a arătat că nu vrae să ajungă ca cei de la PNL care „se roaga de un senator” să plece din partid (n.red. Tudor Chiuariu).

„Eu nu vreau sa ne mai rugam de un senator sau de un deputat sa isi dea demisia. Vrem sa avem in statut. Ai fost arestat preventiv, condamnat, trimis in judecata, care sunt consecintele, referitoare lafunctiile politice, nu ne referim la functiile politice, ca nu poti sa dai afara un senator, un deputat, poti sa il dai afara din partid”, a mai spus Ponta.