Victor Ponta: Dacă moţiunea de cenzură nu va trece, Sorin Grindeanu va deveni preşedintele PSD

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a spus, duminică seara, într-o emisiune televizată, că dacă moțiunea de cenzură nu va trece, Sorin Grindeanu va forma un nou guvern și va deveni și președintele PSD, susținând că regula pentru funcționarea țării este că șeful partidului de guvernământ trebuie să fie și primul ministru.

18 iun. 2017, 20:12
Victor Ponta: Dacă moţiunea de cenzură nu va trece, Sorin Grindeanu va deveni preşedintele PSD

Dacă vreți în România să aveți coerență politică și administrativă, șeful partidului este și prim-ministru. Eu am fost șeful partidului și prim-ministru, domnul Năstase a fost șeful partidului și prim-ministru, domnul Boc a fost, probabil că domnul Orban va spune în 2020: domnule, eu vreau să fiu prim-ministru. Sistemul actual în care domnul Dragnea nu poate fi prim-ministru, nu din cauza noastră, ci din cauza unei legi, nu poate să funcționeze. (…) E o regulă pentru funcționarea țării. (…) Soluția este una singură și va începe să fie pusă în practică joi. Și anume: nu trece moțiunea de cenzură, domnul Grindeanu se duce și spune: vreau să fac Guvern, nu trebuie să meargă la președinte, doar cu PSD și cu ALDE, după care primul ministru este și președintele partidului‘, a declarat Victor Ponta, la Antena 3.

Acesta a susținut că într-o țară normală guvernul este condus de primul ministru, în vreme ce în România Executivul a fost condus de Liviu Dragnea, ajutat de fostul secretar general al Guvernului Mihai Busuioc și de ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, despre care a spus că „deținea banii’.

Victor Ponta a precizat că Sevil Shhaideh a anunțat abia după ce și-a dat demisia că Programul Național de Dezvoltare Locală a devenit funcțional și a sugerat că ar fi urmat să folosească banii respectivi „pentru voturi la moțiune împotriva propriului Guvern’.

Secretarul general al Guvernului a explicat că acesta este motivul pentru care premierul Grindeanu a luat „o măsură radicală’ la Ministerul Dezvoltării și a arătat că nu se mai poate semna niciun contract în cadrul acestui program decât în măsura în care investiția este justificată.

Citeşte şi Mihai Fifor: Moţiunea de cenzură va trece, miercuri, fără niciun fel de problemă

Referitor la fostul secretar general al Guvernului Mihai Busuioc, Victor Ponta a spus că acesta nu era doar cel care „controla ce făcea domnul Grindeanu’, ci la care veneau toate informările, inclusiv cele de la serviciile de informații, lucru despre care susține că este ilegal.

Domnul Busuioc nu era doar cel care controla ce făcea domnul Grindeanu. Era cel la care, atenție, veneau toate documentele care ar fi trebuit să vină la primul ministru. De la informările de la serviciile de informații pe care scria primul ministru și vom verifica mâine cum s-a putut întâmpla acest lucru, total ilegal. O informare de la SRI, SIE la primul ministru nu poate să ajungă la secretarul general. Ajunge la șeful de cabinet, care semnează și ajunge la primul ministru, că e document strict secret‘, a arătat Victor Ponta.

Ponta a mai spus că întrebările din moțiunea de cenzură pare că sunt citite „dintr-un document al Partidului Comunist Român’, afirmând că „este documentul domnului Dragnea, scris de consilierii săi’ și a punctat faptul că raportul de evaluare a Guvernului, întocmit de Darius Vâlcov, este „o fabulație”.

Secretarul general al Guvernului a adăugat că această criză politică a fost declanșată de Liviu Dragnea, susținând că s-a creat un sistem în care o singură persoană ia decizii în PSD.

S-a creat un sistem în care o singură persoană decide tot și dacă Liviu Dragnea astă seară decide să nu se mai depună moțiune de cenzură, mâine își retrag toți semnăturile și vor spune că a fost o prostie ideea cu moțiunea‘, a spus Victor Ponta.

El a ținut să precizeze că Sorin Grindeanu este o victimă a lui Liviu Dragnea.

Totul a fost că nu-l mai vrea pe Grindeanu, pentru că Grindeanu a înțeles, după șase luni, că atunci când ești prim ministru prima ta datoria nu este față de șeful de partid, ci este față de întreaga țară‘, a arătat Ponta.

Întrebat dacă vrea să se răzbune pe Liviu Dragnea, el a spus că nu se răzbună pe nimeni, pentru că nu Liviu Dragnea l-a făcut să renunțe la funcția de președinte PSD, ci niște oameni care au comis un abuz asupra sa „și acest lucru se va dovedi în justiție’.

Referitor la informațiile potrivit cărora planul lui Liviu Dragnea era ca Guvernul Grindeanu să funcționeze doar pentru șase luni, Victor Ponta a spus că ideea a fost ca Liviu Dragnea să ceară acordul Curții Constituționale, pentru a deveni el premier, lucru care nu a fost acceptat.

Domnul Dragnea când a zis că acest Guvern este pentru șase luni a mai zis un lucru: mergem la Curtea Constituțională, Curtea Constituțională îmi dă voie mie să fiu prim-ministru și Grindeanu pleacă acasă și vin eu prim-ministru. (…) Pleci dacă CCR mă lasă să fiu prim-ministru și dacă mă lasă CCR și nu e de acord Iohannis, îl suspendăm pe Iohannis, ceea ce e o idee, dar nu mai discutăm despre asta că nu s-a întâmplat‘, a mai afirmat Victor Ponta.

Citeşte şi Ponta: Dincolo de Dragnea, toţi cei din conducerea PSD doresc să găsească o soluţie până miercuri