Ponta: Dacă un singur român nu va putea vota în diaspora în turul doi, ministrul de Externe va fi DEMIS

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Premierul Victor Ponta a declarat că toţi românii vor vota în turul doi, în caz contrar, vor fi demişi ministrul de Externe şi ambasadorii din ţările unde se vor înregistra probleme de acest gen.

03 nov. 2014, 18:17

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, împreună cu toată echipa de conducere a MAE, garantează cu funcţiile lor faptul că toţi românii din străinătate care vor dori să-şi exercite votul în turul II vor putea să o şi facă.

„Consider inacceptabil ca un român, o mie de români au vrut să voteze şi nu au putut. Mâine se vor lua măsuri privind îmbunătăţirea procedurii de vot, completarea online a acelor declaraţii anti-fraudă. Apoi, dacă e un singur român care nu poate vota în diaspora, pleacă toţi, ministrul de Externe, ambasadorii. Întârzierea a fost produsă de procedura anti-fraudă, scanarea buletinului. Eu aş fi vrut să voteze cât mai mulţi oameni. În Republica Moldova a fost pentru prinma dată când am câştigat alegerile. Pe 16 noiembrie va fi respectat votul tuturor românilor”, a declarat Victor Ponta, la România TV.

Premierul a arătat că MAE a organizat acelaşi număr de secţii de votare ca şi la prezidenţialele din 2009. Cel mai important motiv pentru care o parte dintre românii din diaspora nu au reuşit să voteze a fost formularul prin care cei care au votat pe listele suplimentare au declarat pe proprie răspundere că nu au mai votat la acest scrutin şi că nici nu intenţionau să o facă.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS: Dacă toţi românii ar fi votat, i-am fi RUPT din primul tur. Cu diaspora a fost o bătaie de joc

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie 2014 a fost marcat de incidente şi scandaluri la multe secţii de votare din străinătate. În multe secţii de votare din Europa şi SUA, românii nu şi-au putut exercita dreptul la vot din cauza faptului că dura mult ca fiecare votant să completeze declaraţii pe propria răspundere.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. S-a forţat intrarea în ambasada României din Paris. Incidente la Londra şi Madrid

Mii de români au aşteptat cu orele în faţa secţiilor de votare organizate în străinătate pentru alegerea preşedintelui pentru următorii cinci ani. Au fost cozi imense la Institutul Cultural Român şi la Ambasada României din Chişinău, la secţiile de votare din Italia, Spania, Germania, Austria, Marea Britanie şi Franţa. 

Citeşte şi: Cozi URIAŞE şi revoltă la secţiile de votare din străinătate FOTO ŞI VIDEO