Victor Ponta, despre respingerea premierului propus de PSD: E un meci Iohannis – Dragnea, iar România e la un pas de CATASTROFĂ

Situaţia actuală din România, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o nominaliza drept prim ministru pe Sevil Shhaideh, la propunerea PSD şi ALDE, este, potrivit fostului premier Victor Ponta, pe punctul de a arunca România într-o criză economică şi socială pentru care "vina îi aparţine 101%" şefului statului.

27 dec. 2016, 18:57
Victor Ponta, despre respingerea premierului propus de PSD: E un meci Iohannis – Dragnea, iar România e la un pas de CATASTROFĂ

Victor Ponta a apreciat, într-o intervenţie telefonică la România TV, că Klaus Iohannis nu are niciun argument legal sau politic sau chiar de securitate pentru a refuza nominalizarea lui Sevil Shhaideh şi consideră că totul se întâmplă din orgoliu.

„E un meci intre domnul Iohannis si domnul Dragnea. Nu mi-am inchipuit ca nu intram in Noul An fara buget. O tara ca Romania, pe care nu o conduce nimeni, care nu e guvernată, va intra într-o criza econoica si sociala. E sat fara caini… Guvernul nu lucreaza acum, toate institutiile stau… De data asta, vina ii apartine 101% lui Iohannis. Nu există nicio explicaţie legală pentru refuzul lui Klaus Iohannis”, a declarat fostul prim ministru.

Victor Ponta a subliniat că în momentul în care Sevil Shhaideh secretar de stat şi mai apoi ministru al Dezvoltării Regionale, instituţiile statului au verificat-o pentru a afla dacă exista vreun pericol de securitate: „Am primit imediat, a primit si dnul Iohannis, ca e totul in regula. Deci motiv legal nu exista, motiv de securitate nu exista, motiv politic nu exista. Cred ca dnul Iohannis, care e un om cu mari probleme personale de caracter, vrea sa se razbune pe popor ca nu i-au dat guvernul lui. E categoric orgoliu. Imi pare rau pentru cei care l-au votat, dar dnul Iohannis a considerat mereu ca romanii sunt un fel de iobagi, de servitori. Cand nu l-au servit in decembrie, s-a suparat stapanul Iohannis”.

Fostul premier a tras un semnal de alarmă privind riscul ca întârzierea numirii unui guvern să afecteze grav România în 2017: „Avem 2016 fara fonduri europene, avem o criza economica si politica in toata Europa din jurul nostru, avem un buget lasat praf practic pentru 2017 si nu avem Guvern. Exact cand e furtuna mai mare, nu avem pe cineva sa ne conduca. Ca doar nu ne conduce Iohannis, sa fim seriosi. Iohannis e la Sibiu, isi vede de sarbatori. Fiecare zi cu Ciolos inseamna ca pierdem un milion de euro pe zi. Exista decizii care anul viitor ne vor costa un miliard de dolari. Dincolo de batalia politica e o catastrofa economica si sociala care va fi decontata de fiecare roman in parte”.

Victor Ponta a subliniat că a avut o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi i-a transmis că trebuie să-şi asume deciziile pe care le va lua. „Eu am spus de multe ori si au crezut multi ca sunt subiectiv: domnul Iohannis are toata rautatea domnului Basescu, dar nu are nimic din inteligenta lui Basescu”, a adăugat fostul prim ministru.

Surse politice susţin că liderii social-democraţi iau în calcul o nouă variantă de premier, aceştia urmând să decidă până mâine ce nominalizare vor face şi ce strategie vor adopta în perioada următoare, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh. O întâlnire crucială va avea loc în cursul acestei nopţi, urmând ca mâine să discute şi cu copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.