Victor Ponta: După ce se votează moţiunea de cenzură, vom avea o criză şi mai mare

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, susține că după votarea moțiunii de cenzură în Parlament va fi "o criză și mai mare", însă, dacă există suficientă dorință de rațiune, se poate găsi o soluție pentru un Guvern Grindeanu II.

20 iun. 2017, 19:48
Victor Ponta: După ce se votează moţiunea de cenzură, vom avea o criză şi mai mare

„Eu cred că până mâine la ora 11,00, dacă există suficientă dorință de rațiune, de dialog, de gândire pe termen mediu și lung din toate părțile, se poate găsi o soluție ca imediat să avem un Guvern Grindeanu II tot PSD-ALDE, cu miniștri mult mai buni decât cei care au fost acum, cu un program de guvernare, sigur, bazat pe cel din campanie, dar sustenabil și realist și cu stabilitatea de care România are nevoie. Din partea domnului Grindeanu, cu care de altfel am vorbit și vorbesc și acum, există această dorință”, a declarat Ponta marți pentru Realitatea TV.

El a spus că le-a transmis mesajul său colegilor din PSD „pe toate căile posibile, și formale și informale”, sperând sper că „până la urmă rațiunea va triumfa”.

Ponta consideră că președintele PSD, Liviu Dragnea, e un om cu multă experiență politică, știind foarte bine să disimuleze.

„Eu îl cunosc și el pe mine și eu pe el ne știm foarte bine când suntem îngrijorați sau nu. E foarte îngrijorat, așa cum și domnul Grindeanu și eu suntem îngrijorați. Nimeni nu știe care va fi rezultatul de mâine. (…) Un singur lucru cred că știe și Liviu Dragnea, cum știe și Sorin Grindeanu și cum știu și eu: după ce se votează moțiunea de cenzură, vom avea o criză și mai mare”, a declarat Ponta, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, dacă moțiunea e respinsă, va fi un Guvern Grindeanu, dar fără un sprijin parlamentar clar. „Practic, de mâine seara trebuie Sorin Grindeanu să meargă și la PSD și la ALDE, să găsim miniștri buni, să refacem niște lucruri care s-au stricat. Dacă cumva moțiunea trece, ceea ce eu nu cred, dar este posibil, din acel moment, practic, la PSD, la ALDE, la Guvern, la Parlament nu mai este nimic de făcut, pentru că din acel moment toată decizia va fi la președintele Iohannis”, a explicat Ponta.

El a precizat că va vota la vedere împotriva moțiunii. „Domnul Dragnea are nevoie de 233, noi avem nevoie de 14, nu de 14, de 13, că pe mine vă puteți baza că mâine voi vota la vedere împotriva moțiunii, pentru că eu cred că e o greșeală să fii PSD-ist și să votezi o moțiune a PSD contra PSD. (…) Dacă moțiunea nu trece, domnul Grindeanu va forma un nou guvern — fără să mai meargă la președinte decât pentru miniștri, nu pentru învestirea ca prim-ministru, sigur — din membrii PSD și ALDE. Dacă moțiunea trece, o să avem în continuare o criză politică”, a spus Ponta.

El a menționat importanța modului în care se obțin voturile. „Al doilea lucru care cred că e important și pe care jurnaliștii care au rămas jurnaliști (…) l-au spus tot timpul, e foarte important și cum obții acele voturi, pentru că, dacă le obții prin negociere politică, e un lucru normal (…), dar dacă ajungi, ca aseară, să ai o negociere cum a fost cea cu UDMR sau dacă ajungi, astăzi am auzit tot felul de lucruri, de sume de bani, de amenințări, atunci lucrurile sunt foarte, foarte rele, foarte grave”, a adăugat Ponta.