Băsescu, SENATOR PE VIAŢĂ. Victor Ponta propune ca foştii preşedinţi ai României să fie senatori de drept

Victor Ponta consideră că foştii preşedinţi ai României trebuie să fie senatori de drept. Ponta a lansat ideea la şedinţa solemnă de la Senat, spunând că cei trei "foşti" preşedinţi - Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu pot deveni membri ai Senatului  şi "nu contează numele lor sau pasiunile pe care le-au stârnit de-a lungul timpului".

RomaniaTV.net
17 iun. 2014, 10:37
Băsescu, SENATOR PE VIAŢĂ. Victor Ponta propune ca foştii preşedinţi ai României să fie senatori de drept

Victor Ponta a spus că foştii şefi ai statului trebuie să fie, în opinia sa, senatori pe viaţă.

Sunt absolut convins – şi s-ar putea şi nu vreau să fie interpretat greşit, ca un semn de parti-pris pentru cineva care a fost sau vreun semn de simpatie pentru cineva care este acum preşedinte al României – cred că foştii preşedinţi ai României trebuie să fie senatori de drept„, a declarat Victor Ponta.

Premeirul a subliniat „necesitatea de a avea în Parlament foştii reprezentanţi ai celor mai înalte instituţii ale statului va duce cu siguranţă la ridicarea prestigiului pe care Senatul îl are în faţa cetăţenilor şi împreună putem să facem aceste lucruri departajaţi de bătălia electorală care uneori ne ocupă mult prea mult timp”.

 Victor Ponta şi Puiu Haşotti, GLUME la Senat pe tema candidatului la Cotroceni

Indiferent ca e vorba de Traian Băsescu, sunt trei preşedinti foşti, doi foşti şi unul aproape fost – domnul Iliescu, domnul Constantinescu şi domnul Băsescu. Nu contează numele lor sau pasiunile pe care le-au stârnit de-a lungul timpului, contează că un fost preşedinte al României poate să fie senator de drept fără să îl trimiţi să candideze într-un colegiu de la ţară, de undeva, să se bata cu un tânăr care vrea şi el să se afirme. Nu ar avea o problemă Senatul”, a precizat ulterior Ponta.

Pe de altă parte, Ponta a declarat că, atunci când exerciţi o funcţie administrativă, „de prim-ministru, probabil şi de preşedinte al ţării, uneori Parlamentul şi Senatul deranjează”.

Şi ar fi mai uşor să nu existe Senat sau să nu existe Parlament deloc. Însă este o abordare care întotdeauna este reevaluată. Sunt convins că şi preşedintele în funcţie, domnul Băsescu, va considera că e bine să existe cele două Camere ale Parlamentului care să limiteze excesul de putere al Executivului. Şi cred cu adevărat că atunci când prea multă putere se adună în zona executivă rolul parlamentului şi al Senatului în mod special este fundamental pentru a păstra acel echilibru pentru care, de altfel, Senatul a fost denumit Cameră ponderatoare. Şi din acest punct de vedere, în numele Guvernului şi al partidului care are cel mai mare grup parlamentar în acest moment în Senat, vă asigur că această abordare privind bicameralismul este o abordare constantă”, a declarat Ponta.