Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a depus jurământul. Ponta, la ceremonia de învestire VIDEO

Premierul Victor Ponta participă, joi, la ceremonia de învestire în funcţie a noului preşedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Recep Tayyip Erdogan a fost învestit joi în funcţia de preşedinte al Turciei în cadrul unei ceremonii organizate la parlament, informează AFP, Reuters şi DPA.

28 aug. 2014, 11:28
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a depus jurământul. Ponta, la ceremonia de învestire VIDEO

Victor Ponta este prezent în Turcia, unde are loc ceremonia de învestire a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a depus jurământul în faţa Parlamentului. Zeci de lideri din întreaga lume, şefi de stat şi de guvern, dar şi miniştri, sunt invitaţi la eveniment.

Ales pe 10 august pentru un mandat de cinci ani, Erdogan (60 de ani), care-i succede lui Abdullah Gul, a jurat să ‘respecte Constituţia, statul de drept, democraţia, principiile şi reformele lui Atatürk şi principiile republicii laice’.

Armata a tras salve de tun după depunerea jurământului, notează DPA.

Membrii principalei formaţiuni din opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), au părăsit hemiciclul în semn de protest faţă de refuzul lui Erdogan de a demisiona din funcţia de şef al guvernului în pofida victoriei sale în alegerile prezidenţiale.

Membrii unui alt partid de opoziţie, Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, extremă-dreaptă), au refuzat să-l aplaude pe noul şef al statului.

După ceremonia de predare a puterii de către şeful statului în exerciţiu Abdullah Gül, Erdogan urmează să-l însărcineze tot în cursul zilei de joi pe succesorul său desemnat, fostul ministru de externe, Ahmet Davutoglu, 55 de ani, cu formarea unui nou guvern a cărui componenţă urmează să fie anunţată vineri.

Recep Tayyip Erdogan, care a dominat mai bine de un deceniu scena politică din Turcia, a câştigat alegerile prezidenţiale din 10 august. Premier al Turciei din 2003, el a fost votat de 51,78% dintre participanţii la vot. Erdogan devine al doisprezecelea preşedinte al ţării, dar este primul ales prin votul direct al electoratului.

Până acum, preşedintele Turciei era desemnat de către Parlament, iar ceremonia de depunere a jurământului era o formalitate, nefiind considerată un eveniment special.

Erdogan a avut parte de o educaţie preponderent religioasă. Este căsătorit şi are 4 copii. În anii ’90, a devenit primar al Istanbulului, oraşul unde s-a născut. A fost condamnat la închisoare, în 1998, după ce un tribunal laic susţinut de regimul militar a decis că o poezie pe care o recitase incita la islamism. A fost închis pentru patru luni, iar în martie 2003 a devenit premier al Turciei.