Victor Ponta: CSAT va decide cota de refugiaţi. Nu putem primi mai mult de 1.500

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că şedinţa CSAT în care se va discuta despre criza refugiaţilor va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare, când se va decide asupra cotei de refugiaţi. Ponta a arătat că, în opinia sa, România nu poate accepta mai mult decât capacitatea sa de 1.500 de locuri.

07 sept. 2015, 08:39
Victor Ponta: CSAT va decide cota de refugiaţi. Nu putem primi mai mult de 1.500

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, la finalul şedinţei conducerii PSD, că, cel mai probabil, CSAT va avea loc săptămâna viitoare, când se va decide asupra poziţiei României şi a cotelor de refugiaţi.

CSAT va decide. Opinia mea v-am spus-o: nu putem primi mai mult decât suntem pregătiţi, adică 1.500″, a spus Ponta.

„România trebuie să fie o țară europeană și să fie solidară cu tot ce se întâmplă în Europa. Avem aceleași obligații cu celelalte țări și, dacă suntem solidari la obligații, suntem solidari și la drepturi și tocmai țările care ne cer să fim solidari sunt țările care ne-au amânat în Schengen. Nu putem primi în niciun caz pe termen scurt mai mulți refugiați pe cât avem în acest moment capacitatea. În acest moment, capacitatea României este de 1.500 de locuri. Deja 150-200 din aceste locuri sunt ocupate. Împreună cu toate țările europene trebuie să ne gândim cum să facem să oprim cauza, nu efectul, pentru că noi acum lucrăm la efect„, a adăugat Ponta.

El a adăugat că a vorbit iniţial cu preşedintele, dar pe partea logistică s-a consultat mai mult cu ministrul de resort.

De asemenea, Ponta a spus că s-a consultat cu premierul sârb şi luni se va consulta şi cu premierul bulgar, pentru că doreşte ca România să aibă o poziţie consolidată, alături de statele europene, dar mai ales, alături de statele din regiune.

CITEŞTE ŞI: Băsescu despre criza refugiaţilor: Nu o pot privi doar umanitar. Ce spune despre securitatea ţării

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică seara, că nu s-a luat nicio decizie oficială privind cotele de refugiaţi, adăugând că informaţiile din presa internaţională potrivit cărora României îi revin 7.000 de refugiaţi sunt speculaţii. El a mai afirmat România va lua o decizie după ce Comisia Europeană va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de soluţionare a actualei crize.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, cu privire la articolul din ziarul britanic Daily Mail, potrivit căruia România ar urma să preia 7.000 de imigranţi, că nu există la Guvern niciun document oficial cu privire la această cifră.

României i-ar reveni să primească 6.937 de refugiaţi, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost întocmit de lideri europeni în vederea distribuirii a 160.000 de refugiaţi pe continent, scria joi site-ul tabloidului britanic Daily Mail, invocând un document „divulgat” în presă.