Ponta o ameninţă pe Maria Grapini cu remanierea. Grapini: Dacă mi se cere mandatul, îl depun VIDEO

Premierul Victor Ponta o ameninţă pe Maria Grapini, ministrul delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii mediu de afaceri și turism, cu remanierea. Aflat la Vilnius, primul-ministru a declarat că responsabilitatea relaţiei cu mediul de afaceri revine în primul rând chiar ministrului delegat pentru IMM, Maria Grapini, şi că, dacă aceasta este nemulţumită, aşa cum a declarat acesta la un seminar pe tema IMM-urilor, atunci sigur va fi găsit un ministru mai bun.

24 sept. 2013, 11:52
Ponta o ameninţă pe Maria Grapini cu remanierea. Grapini: Dacă mi se cere mandatul, îl depun VIDEO

Aflat la Vilnius, cu prilejul unei vizite în Lituania, Victor Ponta a declarat că „relaţia dintre Guvern şi mediul de afaceri este în primul rând responsabilitatea doamnei ministru Grapini. Dacă e nemulţumită, sigur că o să găsim un alt ministru mai bun„.

Ministru delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat, marţi, la România TV, că nu are nicio problemă să-şi depună mandatul, dacă premierul îi va solicita acest lucru.

Reacţia premierului Victor Ponta vine după ce ministrul delgat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat, marţi, la conferinţa MEDIAFAX Talks About SME’s, că poate să intre în Cartea Recordurilor prin poziţia unicat a unui ministru care vine şi spune în public ce prost este Guvernul din care face parte, şi că membrii acestuia nu înţeleg mediul de afaceri.

„Dacă s-a înţeles că eu am apăsat prea mult pe Guvern este ceva unicat, pentru că niciun ministru nu a venit până acum şi să spună ce prost e Guvernul. Nu? Intru şi eu în Cartea recordurilor”, a spus Grapini.

Ea a răspuns astfel unei critici aduse de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, care i-a reproşat ministrului că vorbeşte prea mult despre ce trebuie să facă statul pentru mediul de afaceri şi pentru firme, şi că a apăsat prea mult pedala Guvernului.

Vasilescu a făcut această observaţie după ce a afirmat că decizia de stopare a creditării adoptată la nivel de vârf în multe bănci pe motiv de criză, insolvenţe, sau management prost reprezintă o judecată greşită, dar banca centrală nu este minister şi nu poate le poate spune ce să finanţeze.

Grapini a arătat că problemele mediului de afaceri nu sunt înţelese perfect la nivelul Executivului şi că uneori are impresia „că merge pe contrasens” când prezintă în Guvern dificultăţile firmelor.

„Nu se înţeleg perfect problemele mediului de afaceri la nivelul Guvernului. Am impresia uneori că merg pe contrasens când mă duc cu anumite lucruri preluate din mediul privat, dar asta este problema mea. De aceea mi-aş fi dorit ca mai mulţi oamnei de afaceri să-şi asume acest risc şi să fie dispuşi să-şi bage în acest malaxor întreaga carieră. M-am dus în sistemul public cu dorinţa de încerca sa transmit în Executiv problema reală din mediul economic”, a spus Grapini.

Ea i-a amintit consilierului guvernatorului BNR că în afară de critica la adresa Guvernului ea a lansat şi ceva foarte nepopular, anume că au intrat în business oameni care nu se pricep să facă business.

Grapini a mai arătat că militează atât la nivelul Guvernului, cât şi al Parlamentului să nu mai intervină în mediul privat.

„Încerc eu să conving comisia din Parlament, şi eu sunt deputat, că statul nu trebuie să se mai amestece în businessul privat, cum vrea să pună acum să fie comision de 5%. Şi eu întreb de ce să fie 5% şi nu 7%? Sau 12%? Dacă este economie de piaţă eu trebuie să fac reglementare unitară, echidistantă, nu pe grupuri de interese, nu pe monopol, şi să las ca cererea şi oferta să-şi spună cuvântul”, a continuat Grapini.

Ministrul IMM-urilor a revenit imediat la antreprenori, arătând că deşi unii dintre oamenii de afaceri nu sunt pregătiţi pentru business, ei se comportă ca o barieră pentru ceilalţi.

„Deci este clar, am spus-o răspicat, şi la toate întâlnirile din judeţe, avem oameni de afaceri care au devenit blocatori. Nu se pricep, şi asta nu e o vină, ci este o lipsă de cultură antreprenorială şi a fost trendul ăla de după ’90, că toţi puteau fi oameni de afaceri. Nu toţi putem fi toţi oameni de afaceri, pentru că nu toţi putem cânta la operă, chiar dacă am vrea”, a conchis Grapini.