Victor Ponta: Preşedintele a vândut interesele României la Consiliul European când a negociat fondurile

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, referindu-se la decizia CCR privind mandatul la Consiliul European, că preşedintele Traian Băsescu a vândut interesele României de dragul unor prietenii personale atunci când s-au discutat fondurile pentru exerciţiul bugetar al Uniunii Europene 2014-2020.

06 nov. 2013, 12:16
Victor Ponta: Preşedintele a vândut interesele României la Consiliul European când a negociat fondurile

„Am văzut o decizie de astăzi a Curţii Constituţionale. Problema nu este cine merge la Consiliu, că merge preşedintele, merge primul-ministru, problema este dacă acolo te baţi pentru România sau dacă acolo vinzi România ca să-şi păstrezi tu nişte prietenii personale în caz de nevoie. Ori, eu cred că preşedintele a vândut interesele României şi când a negociat deficitul, şi când a negociat fondurile europene, iar despre agenda digitală bănuiesc că nu a deschis gura la Consiliul European că nu ştia”, a spus Victor Ponta.

Premierul a susţinut că România va avea la dispoziţie fonduri europene mai mici în perioada 2014-2020 deoarece aşa a negociat Traian Băsescu. „Deficitul este mic pentru că aşa s-a angajat preşedintele României în 2011, fără să întrebe pe nimeni. Noi o să fim campionii Uniunii Europene la reduceri de deficit, alte ţări nu au aceste reduceri. Fonduri europene avem mai puţine pentru că aşa s-a angajat preşedintele României, fără nici un mandat”, a mai spus primul-ministru.

Curtea Constituţională a respins sesizarea de neconstituţionalitate pe care preşedintele Traian Băsescu a făcut-o în legătură cu legea prin care parlamentarii au stabilit că ei trasează sarcinile preşedintelui în relaţia cu Uniunea Europeană. Traian Băsescu susţinea că preşedintele este singurul care decide politica externă a României.

Victoria USL la CCR este parţială deoarece, chiar dacă judecătorii Curţii au decis că Parlamentul îi poate da mandat de reprezentare preşedintelui la Consiliul European, rămâne la latitudinea preşedintelui dacă ţine seama sau nu de acest mandat.

În schimb, dacă preşedintele decide să-l trimită pe primul-ministru la Bruxelles, mandatul din partea Parlamentului devine obligatoriu.

Disputa pe reprezentarea la Consiliul European a început încă din vara anului 2012 când prim-ministrul Victor Ponta a mers la o reuniune a Consiliului European, fără acordul preşedintelui Traian Băsescu.

Acesta din urmă a reclamat la Curtea Constituţională o încălcare a atribuţiilor preşedintelui în domeniul politicii externe, aşa cum sunt ele definite în Constituţie, iar judecătorii CCR i-au dat dreptate.

Coaliţia nu s-a resemnat cu decizia Curţii şi Parlamentul a adoptat o lege prin care şeful statului este obligat să-şi prezinte mandatul în faţa forului legislativ, acesta urmând să adopte o hotărâre de care preşedintele României este obligat să ţină seama în discuţiile pe care le poartă la Bruxelles.