Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Populare Chineze

Preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, l-a primit marţi pe premierul Victor Ponta, la sala Fujian din clădirea Marii Adunări Populare, context în care înaltul demnitar chinez a subliniat poziţiile constante exprimate de România de-a lungul celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două ţări, relatează Agerpres.

02 sept. 2014, 12:01
Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Populare Chineze

Vizita dvs. coincide cu aniversarea a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi România şi totodată a 10 ani de la stabilirea parteneriatului amplu de prietenie şi colaborare având o semnificaţie deosebită (…) De-a lungul anilor, cele două părţi s-au tratat cu respect reciproc, sinceritate, răspundere comună la greutăţi şi încercări. Raporturile bilaterale s-au păstrat în vederea realizării unei dezvoltări stabile şi sănătoase. Cu privire la problemele fundamentale şi interesele majore ale Chinei, România a susţinut necontenit politicile pentru o singură Chină, acordând permanent sprijinul ferm poziţiei Chinei. Partea chineză dă o înaltă apreciere în această privinţă‘, a declarat Xi Jinping în cadrul convorbirilor purtate în plenul celor două delegaţii.

Preşedintele chinez a amintit de vizita pe care a efectuat-o în luna martie în Europa, context în care a ajuns la un larg consens cu liderii UE referitor la cele 4 elemente cheie privind parteneriat chino-european: pace, creştere economică, reformă, civilizaţie, precum şi împletirea celor două pieţe, China şi Europa.

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că întâlnirile oficiale avute în Republica Populară Chineză arată nivelul extrem de înalt al relaţiilor dintre cele două ţări. Ponta a adăugat că împlinirea a 65 de ani de relaţii diplomatice reprezintă o perioadă de timp în care România şi China au dovedit întotdeauna respect şi prietenie.

‘Urmărim cu foarte multă atenţie şi admiraţie eforturile pe care China le face pentru a se dezvolta în continuare, pentru a aplica reforme, pentru a asigura bunăstarea întregului popor, cel mai numeros din lume‘, a spus premierul român.

Ponta a adăugat că parteneriatul strategic China-UE reprezintă o axă de pace, de progres şi de înţelegere, un exemplu pentru întreaga omenire.

Premierul Ponta a avut apoi o întrevedere cu Zhang Dejiang, preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare a Republicii Populare Chineze, membru al comitetului Permanent al biroului politic al CC al PCC.

Înaltul demnitar chinez a salutat prezenţa delegaţiei române în China şi a subliniat eforturile depuse de premierul Victor Ponta pentru aprofundarea relaţiilor dintre China şi România în diverse domenii.

La rândul său, Victor Ponta a mulţumit pentru primirea extrem de călduroasă a delegaţiei române la Beijing şi a transmis un mesaj de salut în numele preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Delegaţia guvernamentală condusă de premierul Victor Ponta îşi va încheia vizita oficială în Republica Populară Chineză marţi seară, urmând să ajungă la Bucureşti în cursul dimineţii de miercuri