Victor Ponta: Sunt câţiva DEŞTEPŢI care au voie orice. CSM să aplice regula şi pentru ZEII din Consiliu

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după ce CSM a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la afirmaţiile sale referitoare la judecătoarele care l-au condamnat pe Liviu Dragnea, că aşteaptă ca membrii Consiliului să înţeleagă că nu este normal să îl sancţioneze pentru încălcarea unei reguli aplicată doar "muritorilor", nu şi "zeilor din CSM".

03 iun. 2015, 13:01
Victor Ponta: Sunt câţiva DEŞTEPŢI care au voie orice. CSM să aplice regula şi pentru ZEII din Consiliu

Ponta: Dacă unul din CSM încalcă regula, cum mă sancţionează ei pe mine? Noi suntem muritori, ei-zei

Victor Ponta a reiterat că este sancţionat pentru declaraţii la adresa justiţiei în timp ce faţă de judecătorul Danileţ, pe care l-a caracterizat din nou ca făcând parte din „gaşca cu sistemul”, nu există reacţii atunci când comentează la TV cazuri aflate pe rolul instanţei.

Numai Danileţ are voie să comenteze cazuri aflate pe rol. Nu, domnule, că am o mare problemă, ca orice cetăţean din această ţară: sunt câţiva deştepţi care au voie orice, gen Danileţ, că el e în gaşcă, acolo, cu sistemul, şi toţi ceilalţi suntem proşti, nu avem voie să comentăm. Cum adică ? Ori e o regulă pentru toată lumea, ori, dacă nu, nu o mai respectă nimeni. Eu am sprijinit întotdeauna CSM, dar cred că în acest moment e vorba de credibilitatea lor şi respectul pe care îl inspiră societăţii. Dacă unul din CSM încalcă regula, cum mă sancţionează ei pe mine, pe Băsescu sau pe oricine altcineva ? Domnule, regula e aceeaşi? Eu aştept de la CSM – pe care îl respect şi îi cunosc pe toţi membrii CSM – să aplice regula pentru toţi, nu pot să o aplice numai pentru noi, muritorii de rând, şi pentru ei, zeii din CSM, să nu o aplice. E o problemă foarte serioasă şi am toată încrederea că CSM va înţelege că nu poţi să faci reguli pentru ceilalţi care nu ţi se aplică ţie”, a spus Ponta.

Victor Ponta s-a pronunţat şi marţi pe această temă, afirmând că trebuie aplicată o regulă comună legat de posibilitatea exprimării opiniei privind deciziile instanţei, deoarece „sunt unii şmecheri” care pot critica hotărâri iar alţii sunt judecaţi de CSM, şi întrebând dacă numai Danileţ poate vorbi pentru CSM „unde-l trimite partidul”.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare, pentru a fi făcute verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, după ce premierul Victor Ponta a făcut mai multe declaraţii referitoare la actul de justiţie, în cadrul unei emisiuni.

„Ca urmare a afirmaţiilor domnului Victor Ponta, prim ministru al României, emise în spaţiul public în cadrul emisiunii ‘Ora de vârf’, difuzată de postul de televiziune România TV în data de 1 iunie 2015, cu începere de la ora 20.31, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar”, arată CSM, într-un comunicat de presă, transmis marţi.

Luni seara, întrebat la finalul unei emisiuni la România TV despre condamnarea lui Dragnea, Ponta a spus că el nu are voie să vorbească despre justiţie, după care a afirmat, ironic, că în acest moment există o singură putere, „iar noi ceilalţi, Guvern, Parlament, Preşedinte, facem şi noi ce putem”. Ponta a continuat, spunând în aceeaşi notă: „Aţi văzut ce păţesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu ştiu ce. Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea, dacă cumva îl achitau pe Dragnea, cred că erau şi arestate acum. Au dat şi ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept, pentru că nu doar noi, ci şi PNL a fost cu noi la suspendare”.

Premierul a vorbit, la acelaşi post de televiziune şi despre Dan Şova. „Este vorba de un singur lucru – un om, cum îl cheama pe el, Şova, cere ca să fie judecat. Şi nimeni nu înţelelege de ce procurorii vor să fie arestat. Pe Şova pot să îl trimită în seara asta în judecată, însă ei nu vor asta, vor circotecă politică”, a spus preşedintele PSD.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Victor Ponta a fost întrebat despre declaraţiile făcute de fostul judecător şi fost membru CSM, Toni Neacşu, conform căruia erata din 2012, cea privind cvorumul necesar pentru adoptarea referendumului, nu a fost realizată de judecătorii Curţii Constituţionale, ci de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, de fosta şefă CSM, Oana Schmidt Hăineală, fostul şef al DNA, Daniel Morar şi de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

„Am văzut şi eu ce a spus domnul Neacşu şi pot să vă spun că în mare parte are dreptate”, a comentat premierul Ponta, referitor la afirmaţiile lui Neacşu.

Marţi, Ponta a scris pe Facebook: „Un domn judecător Şerban de la CSM e supărat şi mă reclamă că am comentat decizia în cazul Dragnea! Domnule judecător, colegul dvs din CSM Danileţ a comentat repetat la televiziune decizia în cazul «Mariana Rarinca»! Evident că v-aţi făcut că plouă! Deci, să înţelegem – cine e prieten şi coleg cu dvs (din «Sistem» adică) are voie, noi ceilalţi nu! Corect? Spuneţi direct şi ne supunem!”.