Victor Ponta, după decizia de achitare a lui Tăriceanu: „Ce se întâmplă cu cei care acuză fără probe?”

Fostul premier Victor Ponta a postat marţi pe pagina sa de socializare un mesaj prin care salută decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de a-l achita pe preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă.

22 mai 2018, 18:13
Victor Ponta, după decizia de achitare a lui Tăriceanu: „Ce se întâmplă cu cei care acuză fără probe?”

Mă bucur foarte mult pentru decizia de achitare pronunţată în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu – am crezut în nevinovăţia sa şi am susţinut acest lucru ca martor în faţa procurorului de caz şi în faţa judecătorilor ICCJ. Salut faptul că avem judecători care rezistă la orice presiune din afara sălii de judecată şi se supun doar legii şi propriei convingeri. Mă întreb, însă, ce se întâmplă cu cei care acuză fără probe şi care să ştie prevederile penale? Nimic? Asta nu este normal într-un stat de drept„, susţine Victor Ponta.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat marţi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă. Totodată, instanţa a decis schimbarea încadrării juridice din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în cea de mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului iar la ultimul termen de judecată, procurorii DNA au cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu ar fi făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu ar fi spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

În schimb, preşedintele Senatului a afirmat că acuzaţiile aduse de procurorii DNA „se bazează pe mistificări şi contradicţii grave”.