VIDEO: 9 greşeli de igienă dentară: cum să te speli corect pe dinţi

Putini dintre noi ne punem intrebarea daca ne spalam corect pe dinti, pentru ca acest obicei ne vine aproape natural si nu stam ca calculam numarul de miscari de periaj pe care le facem. Insa multi dintre noi comitem greseli majore in periajul dintilor care pot duce la probleme gingivale si la aparitia cariilor, chiar daca ne spalam dantura de trei ori pe zi.

19 feb. 2014, 07:09
VIDEO: 9 greşeli de igienă dentară: cum să te speli corect pe dinţi

Greseala nr. 1: periuta de dinti gresita

Gandeste-te la marimea gurii tale cand iti iei periuta. Nu trebuie sa fie nici prea mare, nici prea mica. Manerul periei trebuie sa fie confortabil, sa-l tii usor in mana ca si cand ai tine o furculita. Cu cat periuta de dinti este mai potrivita marimii gurii tale si cu cat iti este mai usor sa tii manerul in mana, cu atat iti va fi mai usor sa te speli corect pe dinti. In ceea ce priveste periuta de dinti manuala si cea electrica, aici alegere apartine fiecaruia in parte.

Greseala nr. 2: peri nepotriviti la periuta

Unele periute de dinti au perii drepti, altii oblici, sau ambele. Dentistii sustin ca nu are importanta cum sunt inclinati perii periutei, ci din ce material sunt facuti si duritatea lor, precum si modul in care misti periuta de dinti in timpul spalarii. Perii periutei nu trebuie sa fie foarte tari, pentru ca-ti lezeaza gingia, ci moi. Acestia curata dantura in mod eficient, fara sa afecteze gingia. Pe de alta parte, dentistii recomanda periute de dinti cu peri naturali, din par de animal, nu din plastic.

Greseala nr. 3: spalatul pe dinti rar si/sau scurt ca timp

Pentru ca periajul sa fie efectuat corect, ca dantura sa fie cat mai curata, trebuie sa te speli pe dinti de 3 ori pe zi, timp de cate 3 minute. Doar asa vei preveni probleme inflamatorii la nivelul gingiei si cariile. Insa, statistici, oamenii se spala mult mai rar de atat si nu-ti periaza dintii mai mult de 30 de secunde. Trei minute ti se pare mult? Atunci mai fa ceva intre timp. Butoneaza un pic televizorul in timp ce te speli pe dinti si cu siguranta vei obtine un periaj de 3 minute.

Greseala nr. 4: periajul prea des si prea dur

Exista si cealalta categorie de persoane, mai putine numeric, care se spala prea des pe dinti si-si freaca dantura cu prea multa forta. Periajul excesiv poate descoperi dintele din cauza ca determina retragerea gingiei. Astfel apar iritatii si inflamatii, dar si erodarea smaltului.

Continuarea pe Lyla.ro