Video! Culmea crizei energetice! Bucureștenii cu Tesla de zeci de mii de euro stau ore întregi la coadă, noaptea, în parcarea subterană de la mall, ca să-și încarce mașinile electrice gratis

Criza energetică e resimțită deja de toate buzunarele. Chiar și de românii care au plătit zeci sau chiar sute de mii de euro pe o mașină electrică.

10 sept. 2022, 13:20
Video! Culmea crizei energetice! Bucureștenii cu Tesla de zeci de mii de euro stau ore întregi la coadă, noaptea, în parcarea subterană de la mall, ca să-și încarce mașinile electrice gratis

Mașinile electrice nu mai par să fie la fel de rentabile, ba din contră, chiar fac ravagii în buzunarele românilor. Tot mai mulți se plâng de cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru a avea o mașină electrică și chiar se gândesc serios să revină la motoarele pe benzină și motorină.

Prețurile la energie au crescut considerabil și tocmai de aceea proprietarii de mașini electrice nu își mai permit să le încarce acasă. Au început să fie cozi uriașe la stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice în Bucuresti.

Deși au dat zeci sau chiar sute de mii de euro pe o mașină electrică de la Tesla și până nu demult și-o încărcau acasă, acum proprietarii sunt depășiți de costuri. Vineri seara, zeci de șoferi de mașini electrice Tesla au stat ore întregi la cozile uriașe formate în fața supercharger-ul din parcarea mall-ului Promenada pentru a-și încărca vehiculele gratuit. Cei care și-au cumpărat automobil nou de la Tesla își pot încărca mașina gratuit timp de un an de zile.

Cât durează încărcarea mașinilor electrice

Pentru alimentarea cu benzină, motorină sau gaz, în stațiile obișnuite, e nevoie să așteptați doar câteva secunde sau minute, cu tot cu efectuarea plății. Când vine vorba de motoarele electrice, lucrurile nu stau deloc la fel. Cei care încarcă mașina electrică acasă, pe timpul nopții, ar trebui să o lase în jur de 10-15 ore. La o stație de încărcare rapidă (de 50-120 kWh) durează aproximativ o jumătate de oră. Prin urmare, dacă sunt și alți șoferi în fața ta, da, vei aștepta destul de mult timp la coadă.

Cât plătește un proprietar de mașină electrică pe lună pentru încărcare

Un deținător de mașină electrică, care conduce aproximativ 1.000 de kilometri pe lună, spre exemplu, are nevoie de un consum de curent de circa 200 kw, iar o încărcare zilnică presupune circa 7 kw.

Plinul pentru o mașină electrică Dacia Spring, care e cea mai ieftină de pe piață și care dispune de o baterie cu o capacitate de 27,4 kWh, costă, la liber, 19 lei la Hidroelectrica (0,69 lei/kWh), până la 145 lei la Enel („Enel Fix Relaxat”, 5,30 lei/kWh), minimum 80 lei la EON Energie („E.ON Cool Electric”, 2,93 lei/kWh), 92 lei la RCS & RDS SA („Oferta client casnic”, 3,37 lei/kWh) și 125 lei cu abonament „CEZ Rezidențial” (4,56 lei/kWh).

Pentru un BMW iX Xdrive50, cu o baterie de 105,2 kWh, plinul făcut acasă pornește, conform simulării Newsweek , de la 72 lei la Hidroelectrica. Cu „Enel Fix Relaxat” (5,30 lei/kWh) ajunge la 557 lei, cu „E.ON Cool Electric” (2,93 lei/kWh) la 308 lei, cu „CEZ Rezidențial” (4,56 lei/kWh) la 480 lei și la, atenție, 1.169 lei la We Power Team SRL (11,11 lei/kWh).

„Dacă mergem în fiecare zi, în fiecare zi, dacă mergem o dată pe săptămână… 40 de kw, intră… o încărcăm la priză acasă, am plătit 700 lei pe lună, dar nu am încărcat-o în fiecare zi”, s-a plâns un șofer de cheltuieli.

Din păcate, însă, previziunile specialiștilor în energie nu sunt tocmai încurajatoare. Ei spun că suntem abia la începutul crizei, iar prețurile sunt așteptate să mai crească.

Citește și Proprietarii de mașini electrice, copleșiți de criza energetică. Șoferii denunță o mare țeapă și vor să revină pe benzină: „Rentabilitatea unei mașini electrice nu se mai justifică!”

Citește și Coșmarul proprietarilor de mașini electrice. Au început deja să plătească mai mult decât cei care au motoare diesel și pe benzină. Cât costă un plin pentru o Dacia Spring și pentru un BMW