Vier Pfoten atacă la Curtea de Apel normele care permit eutanasierea câinilor fără stăpân

Vier Pfoten a demarat luni, la Curtea de Apel București, procedurile legale menite să determine Guvernul să oprească uciderea în masă a câinilor fără stăpân. Peste 1000 de oameni au protestat în acest weekend, în București, cerând Guvernului să oprească uciderile şi să acorde o șansă la viață acestor animale.

RomaniaTV.net
11 mart. 2014, 10:25
Vier Pfoten atacă la Curtea de Apel normele care permit eutanasierea câinilor fără stăpân

„Am avertizat deja autoritățile că uciderea câinilor fără stăpân nu este o soluţie reală. Vom lua toate măsurile necesare pentru a convinge Guvernul să oprească această lege și și adopte una care să creeze bunăstare atât pentru oameni, cât și pentru câini. Acțiunea legală de la Curtea de Apel este prima etapă, având în vedere că sezonul uciderilor a început deja”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii Vier Pfoten Internațional.

Legea uciderii în masă a câinilor fără stăpân a intrat în vigoare în septembrie, anul trecut. Metodologia de aplicare a legii a fost aprobată de Guvern chiar înainte de Crăciun. Normele de aplicare a noii legi conțin unele prevederi care contrazic alte legi și devin, astfel, inaplicabile, spune Vier Pfoten, care dă spre exemplu, potrivit normelor de aplicare a Legii 258/2013 de gestionare a câinilor fără stăpân, autoritățile locale pot încredința gestionarea câinilor fără stăpân oricărei companii private. În schimb, potrivit legii 258/2013, concesiunea se face doar către anumite entități cu competențe specifice.

O altă problemă este faptul că unitățile administrative pot intra una pe teritoriul celeilalte ca să colecteze și să elimine câinii, mai spune Vier Pfoten. Accesul persoanelor fizice pentru a monitoriza activitatea din interiorul adăposturilor publice este foarte restrictiv, la fel și adopțiile. Totodată, proprietarii de câini sunt obligați să anunțe autoritățile locale atunci când pleacă de acasă mai mult de două săptămâni. În orice altă țară, o asemenea prevedere legală se aplică doar deținuților eliberați condiționat.

„Am descoperit o serie de inadvertențe în normele de aplicare a legii 258/2013 și le-am atacat din punct de vedere legal. Aceste reglemetări tratează câinii ca pe niște deținuți. Descurajează adopțiile, în schimb încurajează fraudele și afacerile locale ilegale de omorâre a câinilor. Totodată,, face au autoritățile locale să se calce reciproc pe bătături. Justiția ar putea suspenda legea uciderii la prima înfățișare, care va avea loc în curând”, a adăugat Păun.

Vier Pfoten a raportat deja peste 70 de cazuri de nereguli din adăposturile publice și cazuri de cruzime asupra câinilor fără stăpân, care includ otrăviri, focuri de armă și alte metode barbare de ucidere. Poliția nu a fost capabilă până acum să aducă făptuitorii în fața justiției, atrage atenţia asociaţia pentru protecţia animalelor.  „Întregul tablou inlcude, pe lângă legea uciderii, aceste abuzuri și cazuri de ucidere prin tortură comise de criminali aflați încă în libertate, toate acestea sub ochii poliției care nu face nimic”, a mai spus Păun.

Vier Pfoten face apel către Guvernul României să suspende aplicarea actualei legi și să emită o Ordonanță de Urgență care să pună capăt uciderilor, favorizând în schimb aplicarea unor metode umane și sustenabile de gestionare a populației de câini fără stăpân.