Vietnamul, pregătit de ce-i mai rău: 100.000 de persoane evacuate înainte de sosirea taifunului Haiyan

Vietnamul a început evacuarea a circa 100.000 de persoane care se află pe traiectoria taifunului Haiyan, care urmează să afecteze ţara duminică, la două zile după ce a traversat arhipelagul Filipine.

RomaniaTV.net
09 nov. 2013, 09:20
Vietnamul, pregătit de ce-i mai rău: 100.000 de persoane evacuate înainte de sosirea taifunului Haiyan

Evacuările au început în provinciile Danang şi Quang Ngai (centru), anunţă cotidianul Tuoi Tre, în timp ce ţara a fost plasată în stare de alertă.

Şcolile s-au închis, iar locuitorii care trăiesc în satele de coastă cele mai expuse furtunii au fost mutaţi în adăposturi, în clădiri publice construite în zonele mai înalte, au precizat ziarele oficiale.

Haiyan, considerat cel mai violent taifun din 2013 şi unul dintre cele mai puternice care a traversat uscatul în ultimele decenii, ar urma să îşi piardă din forţă în momentul în care va ajunge în Vietnam, potzrivit Mediafax.

Dar el rămâne în categoria supertaifunurilor, cu un potenţial de „dezvoltare serios”, a declarat premierul Nguyen Tan Dung în cadrul unei reuniuni de urgenţă, vineri.

Citeşte şi Super-taifunul Haiyan, CEL MAI PUTERNIC din istorie, loveşte Filipinele cu o viteză de 275 de km la oră VIDEO

Filipinele încercau să stabilească un prim bilanţ sâmbătă dimineaţa, la o zi după trecerea taifunului Haiyan prin centrul arhipelagului, dar numeroase oraşe şi sate afectate de furtună erau în continuare inaccesibile.

Un oficial local din cadrul aviaţiei civile a putut totuşi să afirme prin radio că a văzut aproximativ 100 de morţi zăcând pe marginea străzilor, în oraşul Tacloban (centru, insula Leyte).