VIITURA de pe Vedea, la o COTĂ MAXIMĂ a ultimilor 50-100 de ani

Directorul adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), Ovidiu Gabor, a declarat miercuri că autorităţile sunt pregătite să intervină pentru a tranzita viitura formată pe râul Vedea, una dintre cele mai mari viituri din ultimii 50-100 de ani.

30 iul. 2014, 16:38
VIITURA de pe Vedea, la o COTĂ MAXIMĂ a ultimilor 50-100 de ani

„Viitura care s-a format pe Vedea este o viitură mult mai mare faţă de ceea ce am avut în noaptea de Paşti. Am depăşit cotele cu 70 de cm la Buzeşti şi a fost afectată localitatea Icoana. Am reuşit să tranzităm viitura pe sectorul Buzeşti – Văleni şi râul Cotmeana şi suntem pregătiţi ca în aval de la Văleni – Alexandria şi până la vărsarea râului Vedea cu oameni, cu echipamente, toate digurile sunt sub control. Sunt stabilite echipe care să intervină pe fiecare zonă, am stabilit şi o eventuală zonă de inundare dirijată în situaţia în care va fi nevoie, dar cred că la ora actuală, cum evoluează fenomenul, o să reuşim să tranzităm viitura fără probleme”, a declarat Ovidiu Gabor, adjunctul de la Apele Române.

Citeşte şi COD ROŞU de INUNDAŢII. Unde sunt aşteptate revărsări ale râurilor HARTA

Acesta a precizat că în ultimele 24 de ore au fost emise 21 de avertizări hidrologice, marea majoritate cu cod roşu.

„În ultimele două zile am avut viituri şi debite pe care nu le-am înregistrat niciodată. Cea de la Gilort, cea de la Nistoreşti a fost o dată la 100 de ani, valoare pe care n-am întregistrat-o, cea de la Olăneşti – la 150 de ani iar viitura pe care vrem s-o tranzităm pe Vedea este o viitură între 50 şi 100 de ani”, a explicat Gabor.

Citeşte şi ŞEFUL ANM: PLOILE VOR CONTINUA ÎN JUDEŢELE INUNDATE. Este posibilă extinderea CODULUI PORTOCALIU VIDEO