Vila 11 din Snagov, propusă lui Traian Băsescu, scoasă la vânzare cu aproape 4 milioane de euro

Vila 11 din Snagov a RA-APPS, care i-a fost propusă fostului preşedinte Traian Băsescu de către Guvern ca variantă de reşedinţă după încheierea mandatului prezidenţial, a fost scoasă la vânzare, la un preţ de pornire de 3,7 milioane euro cu TVA.

19 ian. 2015, 10:56
Vila 11 din Snagov, propusă lui Traian Băsescu, scoasă la vânzare cu aproape 4 milioane de euro

Premierul Victor Ponta a anunţat, încă de săptămâna trecută, că Vila 11, pusă la dispoziţie fostului preşedinte Traian Băsescu,alături de alte şase imobile, va fi scoasă la vânzare, fiind evaluată la peste 2,5 milioane euro.

„Dacă Băsescu vrea să o cumpere, va veni cu cei 2,5 milioane euro„, a spus Ponta, care adăuga că cele şapte imobile care i-au fost puse la dispoziţie de către RA-APPS nu erau „ce îşi dorea” Băsescu, dar reprezintă o ofertă mai mult decât suficientă.

Vila 11 din Snagov,  cu etaj şi mansardă, scoasă la vânzare cu aproape 4 milioane de euro, are o suprafaţă utilă de 1.702 metri pătraţi şi o arie desfăşurată de 2.085 metri pătraţi, având anexată o clădire administrativă de 183 metri pătraţi, o clădire de birouri de 58,41 metri pătraţi şi dispunând de un teren de 27.412 metri pătraţi.

Guvernul a prezentat recent o listă transmisă, în luna decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu incluzând şapte case pe care acesta să le utilizeze ca reşedinţă după încheierea mandatului de preşedinte al ţării, printre care şi două vile în Snagov, Guvernul spunând că Băsescu a refuzat unele dintre case şi nu a răspuns pentru altele.

Ponta, despre oferta de case RA-APPS transmisă lui Băsescu: Este un client foarte cusurgiu

Lista i-a fost transmisă lui Băsescu după ce acesta a solicitat RA-APPS, în atenţia şi a Secretariatului General al Guvernului, să îi fie atribuită spre folosinţă gratuită o locuinţă de protocol cu destinaţia de reşedinţă, alta decât Vila Lac 3, ocupată în prezent, precum şi un spaţiu ca birou de lucru, după încheierea amndatului prezidenţial, conform legii în vigoare.

Pe listă au fost propuse apartamentul cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu (cu o suprafaţă de 279 metri pătraţi), Vila 11 din Snagov, Vila 1A din Snagov (472 metri pătraţi), un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătraţi), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri pătraţi), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătraţi) şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătraţi).

Traian Băsescu îşi pregăteşte reîntoarcerea în apartamentul din strada Mihăileanu FOTO

Ulterior, Vila 1A, dotată cu piscină, a fost acordată Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, iar premierul Ponta afirma, în urmă cu o săptămână, că Vila 11 va fi scoasă la vânzare, astfel că Băsescu nu o va mai putea avea ca reşedinţă decât dacă va plăti 2,5 milioane euro, suma de evaluare.

Sâmbătă seara, premierul Ponta a apreciat că Băsescu o să îşi aleagă, până la urmă, o locuinţă din ce mai are RA-APPS, adăugând că fostul preşedinte este „un client foarte cusurgiu”.

Legea stabileşte că persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţi, de pază şi protecţie, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Modalităţile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului. Legea mai prevede că locuinţa de protocol nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca preşedinte în funcţie.

Traian Băsescu trebuie să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile de la încheierea mandatului prezidenţial.