Vin ploi puternice în weekend: Cum conduci pe vreme rea

Meteorologii au anunţat un cod galben de ploi însemnate cantitativ din acest weekend până luni dimineaţă. În condiţiile în care foarte multe persoane sunt plecate din localitate în această minivacanţă de 1 Mai, reprezentanţii poliţiei va recomandă să conduceţi cu prudenţă şi să ţineţi cont de câteva lucruri în vederea evitării producerii de accidente.

03 mai 2014, 12:51
Vin ploi puternice în weekend: Cum conduci pe vreme rea

Se cunoaște că, în general, ploaia afectează vizibilitatea conducătorului auto și aderența oferită de suprafața de rulare, iar vântul afectează stabilitatea autovehiculului, cu atât mai mult cu cât viteza de deplasare a acestuia este mare.

De regulă, umiditatea carosabilului crește pericolul de derapaj, precum și gradul de absorbție a luminii farurilor, astfel încât marcajele rutiere îşi pierd din proprietăţile reflectorizante.

Specialiștii din domeniul autovehiculelor rutiere au demonstrat până și faptul că, pe timpul unei ploi torențiale, pe lângă reducerea distanței de vizibilitate, mai are loc și fenomenul de reflexie a luminii farurilor în perdeaua de apă, care de cele mai multe ori provoacă „orbirea” momentană a conducătorului auto. În asemenea condiții, posibilitățile de percepție pe cale vizuală a marcajelor și indicatoarelor rutiere, a reperelor fixe cu grad scăzut de reflexie (copaci, garduri, stâlpi etc.), a pietonilor, a vehiculelor precedente ș.a.m.d. devin din ce în ce mai restrânse.

Admițând că evitarea implicării în evenimente de circulație care pot afecta integritatea fizică a participanților la trafic sau, mai grav, care pot duce la pierderea de vieţi omenești, depinde, în primul rând, de modul în care se face utilizarea drumurilor, atunci se observă cu ușurință faptul că adaptarea comportamentului conducătorului auto la cerințele traficului rutier este una dintre cele mai bune soluții de prevenție.

Astfel, este extrem de important: să se circule cu viteză redusă, adaptată permanent în funcție de distanța de vizibilitate, de starea suprafeței carosabile și de valorile de trafic; să se mărească distanţa, în mers, între vehicule; să se folosească luminile de întâlnire și, după caz, cele de ceață, pe toate categoriile de drumuri, indiferent de ora la care are loc călătoria; să nu se bruscheze comenzile autovehiculului și să se recurgă la executarea diferitelor manevre (depășire, schimbarea benzii de circulație, mers înapoi etc.) numai după o prealabilă și temeinică asigurare. Totodată, trebuie evitate opririle sau staţionările neregulamentare ori, deși regulamentare, în dreptul copacilor sau construcțiilor care pot fi rupte / distruse de vântul puternic.