Violenţe în Grecia: Manifestaţie la Atena în memoria unui tânăr ucis de poliţie

O manifestație la Atena în memoria unui tânăr ucis de poliție în 2008 a condus la violențe marți seară, tineri aruncând cocteiluri molotov în direcția poliției și incendiind mașini.

06 dec. 2016, 21:20
Violenţe în Grecia: Manifestaţie la Atena în memoria unui tânăr ucis de poliţie

Polițiștii, mobilizați în număr mare, au replicat făcând uz de gaze lacrimogene până la împrăștierea manifestanților.

Grupuri de tineri, mulți având gluga trasă pe cap, au aruncat cu pietre în direcția poliției în cartierul Exarcheia, unde Alexis Grigoropoulos a fost omorât de un polițist în urmă cu opt ani.

Sute de elevi, studenți, universitari și organizații de stânga au organizat mai devreme în cursul zilei alte manifestații în memoria adolescentului a cărui moarte a marcat începutul unei perioade de incidente violente în Grecia.

Marți, forțele de ordine au fost în stare de alarmă, cu mii de ofițeri mobilizați. În centrul capitalei, două stații de metrou au fost închise.

Ofițerul care a deschis focul asupra lui Alexis Grigoropoulos în urma unor lupte de stradă, Epaminondas Korkoneas, a fost condamnat la închisoare pe viață în 2010 după ce a fost găsit vinovat de crimă.

În timpul procesului, el a susținut că a tras focuri de avertizare pentru a-i face să se retragă pe tinerii care aruncau cu obiecte în direcția lui și a colegului său de echipă.

Unul dintre gloanțe l-a lovit pe adolescent în piept, omorându-l pe loc. Coechipierul său a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru complicitate, dar a fost liberat condiționat în 2011.