VIOLENŢE: Peste 250 de migranţi au fost răniţi în incidentele de la frontiera greco-macedoneană

Organizaţia Medici fără Frontiere a anunţat că cel puţin 260 de migranţi au fost răniţi în tabăra Idomeni, după confruntări violente izbucnite la graniţă cu autorităţile macedonene, care au lansat gaze lacrimogene spre un grup de migranţi. Executivul de la Atena i-a acuzat pe macedoneni că au reacţionat cu forţă fără a fi provocaţi împotriva unei populaţii vulnerabile, scrie ITV News.

10 apr. 2016, 18:35
VIOLENŢE: Peste 250 de migranţi au fost răniţi în incidentele de la frontiera greco-macedoneană

Executivul elen a acuzat că folosirea de forţă împotriva migranţilor creează o situaţie periculoasă şi deplorabilă. Autorităţile macedonene au folosit duminică dimineaţă gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa un grup de 500 de migranţi de la graniţa greco-macedoneană.

”Folosirea în mod nediscriminatoriu a chimicalelor, gloanţelor de cauciuc şi grenadelor cu gaze împotriva unei populaţii vulnerabile, fără niciun motiv clar pentru un astfel de răspuns, este un act periculos şi deplorabil”, a declarat George Kyritis, purtătorul de cuvânt pentru coordonarea migraţiei în executivul elen.

Gaze lacrimogene au fost lansate de autorităţi spre o mulţime de 500 de migranţi, care s-au adunat la un gard din tabăra Idomeni. Atmosfera de la graniţa greco-macedoneană este din ce în ce mai tensionată, iar migranţii care locuiesc în tabăra improvizată de mai bine de o lună în speranţa că va fi redeschis punctul de trecere al frontierei îşi pierd răbdarea.

Un vameş macedonian a precizat că un grup însemnat de migranţi a părăsit duminică dimineaţă tabăra Idomeni şi s-a îndreptat spre gardul de la frontieră. 

Mai mult de 10.000 de migranţi locuiesc tabăra de corturi improvizată la graniţa cu Macedonia, după ce restricţiile impuse la graniţe de statele din Balcani au dus la închiderea bruscă a rutei migratorii din Balcani.

Autorităţile elene au încercat să convingă migranţii de la Idomeni să fie mutaţi în alte centre de cazare, însă fără succes, întrucât aceştia speră că macedoneni le vor permite să treacă graniţa pentru scurte momente.