Violonistul de jazz Didier Lockwood a murit la vârsta de 62 de ani

Violonistul de jazz de origine franceză Didier Lockwood a murit duminică, la Paris, la vârsta de 62 de ani, în urma unei crize cardiace, potrivit AFP, preluată de News.ro.

RomaniaTV.net
19 feb. 2018, 09:04
Violonistul de jazz Didier Lockwood a murit la vârsta de 62 de ani

„Soţia, cele trei fiice, agentul, colaboratorii şi casa de discuri anunţă cu durere dispariţia lui Didier Lockwood în cel de-al 63-lea an al aniversării sale”, se arată într-un comunicat transmis de agentul muzicianului pentru AFP. 

Lockwood participase cu o seară înainte la un concert în sala Bal Blomet din Paris. 

Didier Lockwood era căsătorit cu soprana de origine franceză Patricia Petibon.

Considerat fiul spiritual al violonistului Stéphane Grappelli, care a cântat alături de Django Reinhardt, Didier Lockwood a fost un reprezentant remarcabil al jazz-ului francez în lume, având în palamares aproape 4.500 de concerte şi mai mult de 35 de discuri înregsitrate. 

„Generos şi comunicativ, le va lipsi prietenilor săi, muzicii, tuturor copiilor pe care voia să-i lumineze cu pasiunea sa”, a declarat pentru AFP ministrul Culturii, Françoise Nyssen. „Şi-a dorit o muzică fără frontiere”, a adăugat ministrul.

Născut la 11 februarie 1956 la Calais, în nordul Franţei, într-o familie franco-scoţiană, fiul unui profesor de muzică, Didier Lockwood a fost interesat foarte devreme de improvizaţie graţie fratelui său mai mare Francis, pianist de jazz. 

La vârsta de 17 ani, violonistul şi-a făcut debutul în grupul de rock progresiv Magma, în Franţa. S-a angajat în numeroase proiecte şi în diverse stiluri: jazz-fusion electric, jazz acustic, jazz manouche, jazz şi muzică clasică. 

De-a lungul carierei, Didier Lockwood a creat două opere, concerte pentru vioară, un concert pentru pian şi orchestră, poeme lirice şi piese simfonice, muzică de film şi pentru desene animate. 

Muzicianul a creat în 2001 Centrul muzical „Didier Lockwood” din Dammarie-les-Lys, în regiunea Paris, centrat pe improvizaţie.

Didier Lockwood tocmai începuse un turneu pentru promovarea ultimului său album „Open doors”, lansat în noiembrie 2017 şi înregistrat cu André Ceccarelli, Romain Antonio Farao şi Darryl Hall.