Viorel Ilie, audiat în Comisia juridică a Senatului: Sunt complet nevinovat. Am cerut să clarific lucrurile din dosar

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), a fost audiat miercuri în Comisia juridică a Senatului în vederea întocmirii raportului privind cererea DNA de începere a urmăririi penale a acestuia. El a susţinut, în faţa jurnaliştilor, că este complet nevinovat, iar avocatul său, prezent la audieri, a spus, la rândul său, că cererea procurorilor este ”totalmente neîntemeiată”.

RomaniaTV.net
13 sept. 2017, 09:47
Viorel Ilie, audiat în Comisia juridică a Senatului: Sunt complet nevinovat. Am cerut să clarific lucrurile din dosar

Am o experienţă neplăcută printr-un comunicat pe care l-am dat tocmai încercând să clarific lucrurile. Asta am cerut şi astăzi, să clarific aceste câteva lucruri din dosar. Eu mulţumesc că îmi acceptaţi să nu fac alte declaraţii, ţinând cont cont de toate circumstanţele (…) Sunt complet nevinovat„, a susţinut Viorel Ilie la finalul audierilor din Comisia juridică a Senatului.

La rândul său, avocatul ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Adrian Miclescu, a spus că nu există nicio probă pentru ridicarea imunităţii lui Ilie.

”Am susţinut faptul că cererea de acordare a avizului de cercetare penală este totalmente neîntemeiată. Acest lucru l-am făcut după un studiu amănunţit al dosarului. Am expus cât se poate expune în acest timp oarecum limitat toate probele din care nu rezultă nici direct, nici indirect – mă refer la declaraţii de martori, declaraţii de suspecţi şi înregistrările ambientale – vreo participaţie infracţională directă sau indirectă a domnului ministru”, a declarat avocatul Adrian Miclescu.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a declarat miercuri, după audierea ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, că raportul privind solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a acestuia va fi emis la proxima şedinţă a comisiei.

Nu s-a amânat votul, suntem în continuare în procedură parlamentară. Conform deciziei Biroului Permanent, avem 14 zile pentru a da raport. (…) Astăzi am continuat procedura. Săptămâna trecută am emis un raport preliminar, în care am spus că am fost corect informaţi. A fost o audiere destul de lungă, în care domnul ministru împreună cu avocatul său au exprimat un punct de vedere. Colegii senatori au încercat să clarifice anumite lucruri, aşa cum rezultă ele din materialul înaintat de Parchet. Avocatul urmează să depună concluzii scrise în zilele următoare, în aşa fel încât ciomisia la proxima şedinţă să ia act de ceea ce va depune avocatul şi să decidă în cunoştiinţă de cauză. La proxima şedinţă vrem să dezbatem şi să emitem raportul”, a declarat Robert Cazanciuc.

DNA a solicitat, pe 25 august, procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale. Potrivit procurorilor, ministrul este suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de „aranjarea” unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora.

În acelaşi dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus urmărirea penală în cazul a trei angajaţi ai ministerului – Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Maria Alexandrescu, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs şi Mihai Cornel Zharia, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs, tot pentru infracţiunile de de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale şi faţă de Viorel Ilie a fost formulată în condiţiile în care în acest moment există suspiciuni legate de un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată organizat de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Potrivit DNA, există indicii că acest concurs ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant.

Proba scrisă a concursului fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017, iar în acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Viorel Ilie, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, cu intenţie, a determinat-o pe Felicia Pop, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie. În 28 iulie, suspecţii Alexandrescu şi Zaharia au pus la dispoziţia directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare la proba scrisă, ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă. În aceeaşi zi, directoarea de cabinet, Felicia Pop, a dat candidaţilor agreaţi subiectele şi rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit că ei, potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi, spun procurorii DNA. Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora, potrivit DNA.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală, adaugă sursa citată.