Viorel Ştefan revine în Guvern. Ce spune despre reintroducerea impozitului pe venitul global

Viorel Ştefan, fost preşedinte al Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari Fluviali din România, revine în Guvern ca vicepremier. În 2017, el a fost ministru de Finanţe în Guvernul Grindeanu.

26 ian. 2018, 12:46
Viorel Ştefan revine în Guvern. Ce spune despre reintroducerea impozitului pe venitul global

Viorel Ştefan s-a născut pe 26 iulie 1954, în localitatea Mitoc, judeţul Botoşani, informează MEDIAFAX. Este căsătorit şi are trei copii.

Viorel Ştefan este economist de profesie şi a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea Al.I.Cuza Iaşi.

Citeşte şi Liviu Dragnea spune că Guvernul Dăncilă va onora invitaţia la dialog pe teme fiscale făcută de preşedintele Iohannis

Înainte de Revoluţie, a fost economist şi şef serviciu la NAVROM Galaţi.

Între anii 1991-1996, Viorel Ştefan a ocupat funcţia de director general la Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi. Între anii 1995-2001, a fost preşedintele Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari Fluviali din România.

Este membru al partidului de 25 de ani. Timp de 12 ani, până în 2008, Viorel Ştefan a fost senator PSD şi de atunci este deputat, fără întrerupere.

Între 2000 – 2004 a condus Comisia de Buget Finanţe de la Senat şi a fost ministru de Finanţe în 2017, în Guvernul Grindeanu.

Viorel Ştefan a fost înlocuit ulterior cu Ionuţ Mişa.

Întrebat atunci cum i s-a părut experienţa de la minister, Viorel Ştefan a răspuns: „A fost un efort susţinut de 6 luni, ceea ce nu mi-a permis să fiu foarte vizibil pentru că muncesc foarte mult, e un minister foarte greu. Dacă ne amintim cum a început anul, bugetul cu întârziere (…) am început construcţia bugetului cu moştenirea ultimilor măsuri pe care le adoptase Guvernul tehnocrat şi nu a fost uşor. Am reuşit să facem un buget pe care l-am executat în primele patru luni”.

Comitetul Executiv PSD a votat, vineri, ca Viorel Ştefan să ocupe funcţia de vicepremier fără portofoliu.

Viorel Ştefan, care a fost validat ca vicepremier în Guvernul Dăncilă de Comitetul Naţional Executiv al PSD, a declarat vineri că sistemul de globalizare a veniturilor va fi tratat „cu prioritate şi cu maximă seriozitate” de noul Executiv.

Potrivit lui Viorel Ştefan, impozitul pe gospodărie este „o sintagmă care s-a conturat în comunicarea publică”.

„Vorbim despre procesul de globalizare a veniturilor, ceea ce este un obiectiv raţional, se întâmplă în toată lumea civilizată şi, cu siguranţă, la un moment dat şi în România va trebui să realizăm acest demers – globalizarea veniturilor”, a afirmat Viorel Ştefan, la finalul şedinţei Comitetului Naţional Executiv al PSD.

El a precizat că implementarea acestui sistem este influenţată de mai multe condiţii.

„Condiţiile care determină evoluţia sunt legate atât de partea de infrastructură, de regândire a proceselor birocratice, informatizarea sistemelor. De aceea, o să observaţi că nu avem un termen prestabilit pentru implementarea acestui sistem de globalizare a veniturilor, dar este un proces pe care îl vom trata cu prioritate şi cu maximă seriozitate”, a adăugat Viorel Ştefan.