Viorel Ştefan: Suntem pregătiţi să REDUCEM cheltuielile, dacă deficitul bugetar este în PERICOL de a fi depăşit

România va respecta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, prevăzută în Tratatul de la Maastricht, iar, dacă deficitul va devia, atunci guvernul este pregătit să reduc cheltuielile, susţine ministrul finanţelor Vorel Ştefan.

RomaniaTV.net
15 mart. 2017, 11:50
Viorel Ştefan: Suntem pregătiţi să REDUCEM cheltuielile, dacă deficitul bugetar este în PERICOL de a fi depăşit

Viorel Ştefan, ministrul finanţelor nu exclude posibilitatea reducerii cheltuielilor de la buget dacă deficitul va fi în pericol de a fi depăşit „Vom lua măsuri de reducere a cheltuielilor, dacă se ivesc derapaje”, a spus Ştefan, la prezentarea Raportului de ţară pe 2017, pentru România, al Comisiei Europene. Ştefan nu a precizat însă ce tip de cheltuieli este pregătit guvernul să reducă. În practică, primul tip de cheltuieli care sunt tăiate pentru menţinerea deficitului sunt investiţiile. Investiţiile statului au scăzut în 2016 cu 40%, de la 41 de miliarde de lei în 2015 la 29 de miliarde de lei. Anul acesta ele sunt programate să atingă 39 de miliarde de lei.

În plus, autoritățile intenționează să promoveze o nouă lege împotriva evaziunii fiscale, a anunțat, miercuri, Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România cu ocazia lansării „Raportului economic pentru România 2017”. „Ne propunem o creștere a eficacității Agenției Naționale de Administrare Fiscală în prevenirea și combaterea evaziunii și a riscurilor existente în domeniul securității economice a României, în special în domeniile cu risc fiscal ridicat reliefate de analizele de risc. De asemenea, intenționăm să asigurăm instrumente legislative îmbunătățite în acest domeniu prin promovarea unei noi legi împotriva evaziunii fiscale. Suntem foarte atenți să respectăm toate angajamentele și să implementăm doar măsuri benefice pentru dezvoltarea sustenabilă a societății românești și asigurarea condițiilor propice unui mediu de afaceri sănătos și și competitiv”, a spus Ștefan.

El a precizat că România se încadrează în categoria de țări fără dezechilibre macroeconomice.

„România a făcut progrese în ceea ce privește reformele structurale îndeosebi în domeniul guvernanței, a ocupării forței de muncă și reducerii sărăciei în domeniul sănătății dar și în domeniul administrației publice”, a mai arătat ministrul Finanțelor.

Fostul șef al Fiscului, Dragoș Doroș, arăta, în luna octombrie a anului trecut, că Agenția Națională de Administrare Fiscală se află în faze avansate pentru modificarea Legii evaziunii fiscale, în așa fel încât legislația din România să permită o mai ușoară investigare a potențialelor infracțiuni.

„Suntem în proces să modificăm, suntem în dialog cu Ministerul Justiției, cu Ministerul Public, cu Parchetele Generale precum și celelalte divizii ale Parchetului din România să facem în așa fel încât legislația din România să permită o mai ușoară investigare a potențialelor infracțiuni. Vreau să apăr inspectorul fiscal în sensul în care legislația din România în acest moment obligă inspectorul fiscal să facă o plângere penală de câte ori are o suspiciune. Atunci această prevedere destul de laxă și de largă cuplată cu practica noastră care de câțiva ani este mai incisivă pe domeniul acesta duce și la exagerări. Și pe noi ne deranjează. Avem foarte multe plângeri penale care stau în nelucrare la Parchete și așa nu e ok”, a declarat Doroș în 18 octombrie 2016.