Viorica Dăncilă: Guvernul s-a implicat responsabil la Summitul celor Trei Mări. Din păcate, reuniunea a fost politizată

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat marţi modul "serios şi responsabil" în care Guvernul a pregătit participarea la Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări", remarcând, pe de altă parte, faptul că şi această reuniune internaţională a fost "politizată" într-un mod total lipsit de "responsabilitate şi de etică" de către organizatori.

RomaniaTV.net
18 sept. 2018, 16:52
Viorica Dăncilă: Guvernul s-a implicat responsabil la Summitul celor Trei Mări. Din păcate, reuniunea a fost politizată

„România a găzduit în aceste zile Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, o reuniune internaţională importantă şi totodată un bun prilej de promovare a intereselor economice naţionale. Guvernul României a demonstrat deschidere, o atitudine constructivă şi a pregătit din timp proiecte strategice pentru a valorifica această oportunitate. La nivelul Guvernului am selectat şase proiecte prioritare în cele trei domenii-cheie vizate de Iniţiativa celor Trei Mări şi anume: transporturi, energie şi digital. Proiectele au fost adoptate, prin memorandumuri, în şedinţa de Guvern din data de 23 august. Sunt trei proiecte de interconectare între cele 12 state în domeniul digital, ce vizează crearea a trei platforme digitale inteligente, pentru monitorizarea în timp real a apelor din bazinele hidrografice aflate în regiunea Iniţiativei celor Trei Mări, pentru tranzacţionarea serviciilor de transport şi logistică şi în domeniul stocării energiei”, a declarat prim-ministrul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Viorica Dăncilă a menţionat că în domeniul transporturilor două proiecte au fost propuse de România, proiecte ce vizează „Masterplanul pentru reabilitarea şi întreţinerea şenalului Dunării şi a afluenţilor săi navigabili şi modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa”.

Ea a adăugat că în domeniul energiei interesul României este să promoveze „dezvoltarea proiectului BRUA”.

Premierul a amintit, totodată, că în şedinţa de săptămâna trecută s-a decis participarea României, în calitate de membru fondator, prin EximBank, la Fondul de Investiţii ‘Iniţiativa celor Trei Mări’, care va permite asigurarea finanţării pentru proiectele de anvergură la care ţara noastră este parte.

„Am amintit toate aceste eforturi pentru a sublinia modul serios şi responsabil în care Guvernul a pregătit participarea la acest summit. Din păcate, nu pot să nu remarc faptul că şi această reuniune internaţională este politizată într-un mod total lipsit de responsabilitate şi de etică. Acumularea de capital electoral nu ar trebui să primeze în faţa intereselor economice ale României. Este regretabil faptul că se folosesc astfel de evenimente şi instituţii ale statului în jocurile politice, evenimente care ar trebui să promoveze România şi care să nu aibă mize personale, evenimente care sunt folosite, de multe ori, în detrimentul intereselor publice ale României, aducând costuri de imagine pentru ţara noastră. De aceea, mă aşteptam ca organizatorii acestui important eveniment să îşi canalizeze energiile în implicarea tuturor instituţiilor şi aducerea la aceeaşi masă a celor care avem pârghiile să promovăm interesele României, astfel încât să dăm dovadă de unitate în faţa partenerilor internaţionali. Ca prim-ministru, vă asigur că Guvernul României nu va fi deturnat de la misiunea pe care o are de a lucra pentru binele românilor, punând în practică programul de guvernare”, a subliniat Dăncilă.