Viorica Dăncilă, întrevedere cu şeful Statului Kuweit

Premierul Viorica Dăncilă a avut duminică o întrevedere cu şeful Statului Kuweit, emirul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Cei doi au apreciat tendinţa pozitivă înregistrată în ultima perioadă la nivelul relaţiilor româno-kuweitiene, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.

RomaniaTV.net
21 oct. 2018, 11:14
Viorica Dăncilă, întrevedere cu şeful Statului Kuweit

La întrevedere, care a avut loc în cadrul vizitei oficiale a premierului în Kuweit, au fost abordate subiecte de interes aflate pe agenda bilaterală. „De asemenea, a fost apreciată tendinţa pozitivă înregistrată în ultima perioadă la nivelul relaţiilor româno-kuweitiene, impulsionată de deschiderea şi voinţa politică a ambelor state de a consolida dialogul bilateral pe toate palierele de interes”, menţionează sursa citată.

Premierul Dăncilă a evidenţiat faptul că în acest an este marcat un moment important, împlinirea a 55 de ani de relaţii diplomatice bilaterale şi a punctat importanţa intensificării şi pe viitor a dialogului politic şi întăririi cooperării bilaterale în domeniile politico-diplomatic, economic şi sectorial.

Dăncilă a reiterat angajamentul Guvernului României pentru consolidarea relaţiilor cu Statul Kuweit, „un partener important al ţării noastre în regiunea Golfului, atât ca obiectiv al României de politică externă, cât şi în contextul deţinerii, în primul semestru al anului 2019, a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE”, este precizat în comunicat.

Înalţii demnitari au convenit organizarea în 2019 a celei dintâi sesiuni a Comisiei mixte de cooperare româno-kuweitiene, coordonată de miniştrii afacerilor externe.

Totodată, partea kuweitiană a exprimat interesul de colaborare cu Institutul Ana Aslan, centru românesc de excelenţă în domeniul gerontologiei şi geriatriei.

Discuţiile dintre prim-ministrul Viorica Dăncilă şi şeful Statului Kuweit, Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, au prilejuit şi realizarea unui schimb de opinii cu privire la temele de interes de pe agenda internaţională şi regională, cu accent pe evoluţiile recente din Orientul Mijlociu. În context, Dăncilă a subliniat că România va continua să acorde o importanţă deosebită Vecinătăţii Sudice a Uniunii Europene, concomitent cu promovarea soluţionării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Potrivit comunicatului, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut de asemenea duminică o întrevedere cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Kuweit, dr. Ali Mohammed Thunayan Al-Ghanim.

Dăncilă a apreciat nivelul ridicat al cooperării româno-kuweitiene în plan bilateral şi sectorial, precum şi interesele convergente ale celor două ţări în plan economic şi comercial. În context, şefa Executivului a subliniat interesul părţii române de aprofundare a cooperării economice, de natură să contribuie la o creştere substanţială a schimburilor economice, a investiţiilor directe de ambele părţi, precum şi la dezvoltarea relaţiilor între mediul de afaceri din cele două state şi a contactelor sectoriale, în beneficiul ambelor state.

Premierul a prezentat principalele oportunităţi de investiţii din România, cu accent pe sectorul infrastructurii critice, transporturi, energie, IT, cercetare şi dezvoltare, financiar-bancar şi sănătate, având în vedere faptul că Statul Kuweit este unul dintre partenerii comerciali importanţi ai României în regiunea Golfului.

„Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat că relaţiile României cu Statul Kuweit prezintă un potenţial extraordinar de dezvoltare de noi proiecte convergente, inclusiv pe terţe pieţe, în special în lumea arabă, în domenii precum: infrastructură rutieră, petrol şi gaze, hidrotehnică, telecomunicaţii şi linii de înaltă tensiune”, mai menţionează sursa citată.

Din delegaţia condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă au făcut parte ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Alături de şeful Statului Kuweit, la întâlnire au fost prezenţi prinţul moştenitor, Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, şi prim-ministrul Statului Kuweit, şeicul Jaber Mubarak Al-Hamad Al-Sabah.