Viorica Dăncilă, o nouă gafă legată de istoria şi geografia României. UPDATE: Mesajul a fost corectat

Premierul Viorica Dăncilă a transmis în mesajul de Ziua Imnului Naţional că imnul "i-a mobilizat pe cei care, la 1 decembrie 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia", dar, de fapt, evenimentul a avut loc pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, în timp ce Câmpia Libertăţii se află la Blaj, fiind legată de momentul 1848, când s-a strigat "Noi vrem să ne unim cu ţara".

29 iul. 2018, 09:01
Viorica Dăncilă, o nouă gafă legată de istoria şi geografia României. UPDATE: Mesajul a fost corectat

UPDATE: Primarul oraşului Alba Iulia, Mircea Hava, îi transmite premierului Viorică Dăncilă că, dacă nu ştie nimic, să stea „la cutie”, iar când se fac confuzii între Alba Iulia şi Blaj, aceasta merită „o pauză mare”. Hava afirmă că invitaţia oficială pentru 1 Decembrie îi va fi trimisă premierului din motive protocolare, nu din convingere, şi le va cere colegilor să îi ataşeze şi coordonatele GPS pentru a găsi Alba Iulia.

„Dănchill out! Luaţi o pauză, doamnă! Ăsta e singurul gând care îmi vine în minte după prestaţiile halucinante ale prim-ministrei din ultima săptămână. Când nu te pricepi la nimic, ai măcar umbra de urmă de bun simţ să stai „la cutie”. Însă ea insistă să livreze gafă peste gafă, bulă după bulă, zi după zi. Că nu le nimereşte pe alea internaţionale, mai că am mai putea înţelege, că nu-i diplomat de carieră şi, până la urmă, până şi diplomatul, pentru ea nu-i decât o prăjitură, cel mult un tort. Dar când din haosul gândirii se nasc confuzii între Alba Iulia şi Blaj, intre 1848 şi 1918, doamna merită o pauză. Mare”, a scris Mircea Hava pe contul său de Facebook.

El spune că “Dănciloza pare să fie cea mai recentă afecţiune guvernamentală”, iar “dăncilul este noua unitate de măsură pentru minusul de cunoştinţe generale”.

UPDATE: Mesajul premierului a fost apoi modificat, fiind scoasă orice referire la Câmpia Libertăţii şi fiind menţinută doar formula „I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat la Alba Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”. 

În mesajul său transmis cu prilejul Zilei Imnului Naţional, Dăncilă a spus: „Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. „Deşteaptă-te, române!” le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”.

Adunarea de la 1 decembrie 1918 nu a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Alba Iulia, ci pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, unde episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, a rostit un discurs.

Pe Câmpia Libertăţii din Blaj, judeţul Alba, au avut loc, în 1848, două adunări naţionale, în lunile mai şi septembrie, când zeci de mii de oameni au strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara!”.