Viorica Dăncilă: Suntem pregătiţi şi putem prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE

Publicat: Marţi, 13 Noiembrie 2018 23:00 // Actualizat: Marţi, 13 Noiembrie 2018 23:00 // Sursa: romaniatv.net

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, că România este pregătită să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, fiind făcute chiar pregăririle pentru Summit-ul care va avea loc în 2019 la Sibiu. Comentând declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora nu suntem pregătiţi, iar Guvernul ar trebui înlocuit, Dăncilă a spus: ”Domnul preşedinte, prin îndemurile de a răsturna Guvernul, deserveşte profund interesele României”.

Foto: gov.ro

”Este de aşteptat ca, în urma afirmaţiilor făcute de dl preşedinte Klaus Iohannis, să avem efecte de genul acesta. Cu siguranţă România este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Eoropene, Guvenul României este bine pregătit şi acest lucru este ştiut chiar de domnul preşedinte Iohannis, pentru că noi avem un Comitet interministerial penru preşedinţia Consiliului UE la care au participat şi repreznetanţii Administraţiei Prezidenţiale. În plus, am avut întâlnire cu domnul preşedinte Iohannis pentru a-i explica stadiul pregătirilor”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată, marţi seară, la Antena 3, cum comentează afirmaţiile primului ministru finlandez care s-a oferit să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în locul României, potrivit News.ro.

Aceasta a explicat că vor fi peste o mie de reuniuni formale şi informale p durata preşedinţiei române, acestea fiind pregătite. Viorica Dăncilă a afirmat că sunt făcute şi pregătirile pentru Summit-ul de la Sibiu, unde vor participa şefii de state şi guverne din Uniunea Europeană, după Brexit.

”Sunt cifre care arată seriozitatea cu care va fi tratată preluarea preşedinţiei şi faptul că suntem pregătiţi şi putem prelua preşedinţia rotativă. În acest moment, România deţine preşedinţia din umbră, pe timpul preşedinţiei austriece. Acest lucru va face să avem o trecere uşoară de la preşedinţia austriacă”, a mai spus Dăncilă.

Întrebată de ce consideră că a spus Klaus Iohannis că nu suntem pregătiţi pentru a prelua preşedinţia rotativă, Dăncilă a declarat: ”Domnul preşedinte, prin astfel de afirmaţii, prin îndemurile de a răsturna Guvernul, deserveşte profund interesele României. Respect instituţia prezidenţială, ca de altfel toate instituţiile statului. Sunt adepta fermă şi totală a unei bune conlucrări, dar mă văd obligată să resping şi chiar să combat o astfel de atitudine a preşedintelui României. Mă întreb ce vrea domnul preşedinte: anarhie, instabilitate politică?”.

Premierul finalndez Juha Sipilä a exprimat luni seară disponibilitatea ţării sale de a prelua preşedinţia Consiliului UE având în vedere tensiunile de la Bucureşti, însă oficialii români au spus că România îşi poate asuma această sarcină, conform programului deja stabilit. Finlanda ar urma să asigure preşedinţia Consiliului din iulie 2019.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, marţi seară, că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului. În plus, MAE susţine că exercitarea în bune condiţii a mandatului ”este un exerciţiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituţiile statului şi un dialog deschis şi onest”.

Citeşte şi: Finlanda s-a pregătit să preia preşedinţia Consiliului UE în locul nostru, după ce Klaus Iohannis a declarat că România nu e pregătită

2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 nov 10:59
Răspunde | Votează email 0 email
Armand Vintila
Sau cum zicea Borcea la Dinamo odata: Suntem pregatiti pentru liga campeonilor! :)
14 nov 10:43
Răspunde | Votează email 0 email
Turcitu Serban
Hi hi! Oti voi pregatiti dar europa nu e pregatita pentru niste incompetenti ca voi. Finlanda e in joc de glezne, asteapta la cotitura, parca va vad ca va lingeti pe bot de presedintie in curand :)
1
EUR
4.6605
RON
13 Dec
noapte -4 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H