Viorica Dăncilă, ameninţată cu activarea Articolului 7 din cauza legilor justiţiei

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a avertizat-o marţi pe Viorica Dăncilă că guvernul pe care îl conduce ar putea fi al treilea în cazul căruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene şi că, în cazul în care nu încearcă să urmeze recomandările Comisiei de la Veneţia, întreaga familie liberală nu va merge în alegeri cu „astfel de parteneri”.

RomaniaTV.net
15 ian. 2019, 14:48
Viorica Dăncilă, ameninţată cu activarea Articolului 7 din cauza legilor justiţiei

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat marţi în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi a transmis că, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, românii resimt un tratament inegal faţă de România.

Liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, a declarat marţi în plenul de la Strasbourg, unde Dăncilă este prezentă pentru a prezenta priorităţile preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene: „Ţara dumneavoastră preia preşedinţia într-o perioadă critică în care sunt făcute legislative vitale”.

Între acestea, el a menţionat reformarea sistemului Dublin şi demararea a două proceduri pe baza Articolului 7 din Tratat (Polonia şi Ungaria).

„Chiar sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastre nu va exista un al treilea caz. Unul împotriva guvernului dumneavoastră. Şi trebuie să vă spun: nu sunteţi departe de asta. Vă apropiaţi tot mai mult de aplicarea Articolului 7, pentru că ignoraţi în continuare recomandările Comisiei de la Veneţia”.

El a amintit că, în luna noiembrie, când s-a aflat la Bucureşti, s-a întâlnit cu Liviu Dragnea, liderul social-democrat. „El a apărat atitudinea guvernului dumneavoastră susţinând că «statul de drept este o chestiune secundară». Ei bine, multe lucruri sunt secundare în Europa, este adevărat, dar în niciun caz statul de drept”.

Verhofstadt a declarat că a spus acelaşi lucru şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în aceeaşi zi. „Mi-a promis că guvernul dumneavoastră va ceda complet Comisiei de la Veneţia. Mai mult, odată ce asta va fi făcut, Comisiei îi va fi cerut să verifice din nou”.

El a făcut referire la „redarea independenţei sistemului juridic, reformarea codului penal, a codului de procedură penală şi schimbarea legii ONG”.

„Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost ţinută. Dimpotrivă. Guvernul dumneavoastră continuă să urmeze o cale care duce direct la practicile greşite ale lui Orban şi Kaczynski. Plănuiţi o lege care să garanteze amnistia în corupţie, astfel încât cel mai mare peşte să nu fie la îndemâna curţilor de justiţie”.

„Cu astfel de parteneri, grupul meu, întreaga familie liberală nu va merge în alegeri. Dimpotrivă. Ne vom alătura noilor forţe curate şi democratice care vor să oprească corupţia, care vor să cureţe ţara, care vor să oprească abuzul de putere comis de vechiul serviciu secret, serviciul lui Ceauşescu, Iliescu, Băsescu”.

În final, Verhofstadt i-a urat succes Vioricăi Dăncilă. „Vă doresc să fiţi prim-ministrul real al ţării dumneavoastre, să curăţaţi mizeria făcută în trecut. Şi vă doresc să faceţi asta fără a face un compromis cu forţele corupte din prezent”.

ALDE european este grupul din care face parte partidul ALDE românesc condus de Călin Popescu Tăriceanu.