Virusul pestei porcine africane, depistat într-un alt produs confiscat la vama Halmeu

Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost depistată şi într-un alt produs provenit din lotul de alimente confiscate la vama Halmeu în urmă cu câteva zile, informează, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

04 apr. 2018, 11:02
Virusul pestei porcine africane, depistat într-un alt produs confiscat la vama Halmeu

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), Laboratorul Naţional de Referinţă pentru pesta porcină africană (PPA) a finalizat testele de laborator realizate pe un alt produs care făcea parte din lotul de alimente confiscate la vama Halmeu în data de 26 martie, iar examenul de laborator a pus în evidenţă prezenţa genomului viral al pestei porcine africane.

De această dată, este vorba despre o probă prelevată dintr-un cârnat, produs în mod tradiţional, confiscat de la un cetăţean ucrainean. Examenele de laborator au pus în evidenţă, şi în acest produs, prezenţa genomului viral al pestei porcine africane.

„În cadrul IDSA au mai fost analizate şi alte probe prelevate din mezelurile confiscate, prezenta virusului PPA fiind depistată, până în acest moment în două produse: salam şi cârnat, produse, în sistem tradiţional, ‘în casă’. ANSVSA atrage atenţia cetăţenilor despre pericolul prezentat de această boală, care, chiar dacă nu prezintă pericol pentru om, are consecinţe economice dezastruoase”, spune ANSVSA.

Instituţia atrage atenţia asupra faptului că virusul PPA este foarte rezistent atât în mediu, cât şi în produsele de origine animală şi în furaje.

„ANSVSA reaminteşte, pe această cale, despre interdicţia de introducere în ţară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnaţi, şuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova şi Ucraina. Această interdicţie a fost încălcată de curând, când a fost identificat pe raza judeţului Braşov un transport cu produse alimentare de origine animală, fără caracter comercial, care se găseau în posesia unor turişti din Republica Moldova, care tranzitau teritoriul României către Italia. Reprezentanţi ai DSVSA Braşov şi ANAF Vama Mobilă Braşov, în cadrul unui control mixt având că tematică identificarea riscurilor de introducere a unor boli infecto-contagioase pe teritoriul naţional, prin intermediul produselor alimentare de origine animală, au depistat în acest transport aproximativ 80 kilograme carne de porc, preparate din carne de porc şi pasăre, fără elemente de identificare, obţinute în gospodăriile proprii. Conform procedurilor, produsele au fost confiscate şi, sub supraveghere sanitară-veterinară, au fost dirijate către unitatea de neutralizare teritorială, fiind incinerate în regim de urgenţă”, precizează autoritatea.

ANSVSA, prin structurile teritoriale, continuă monitorizarea atentă a produselor alimentare confiscate de Posturile de Inspecţie la Frontieră, realizate de către autorităţile vamale şi personalul sanitar veterinar, pentru toate produsele alimentare de origine animală şi furaje. Activitatea de monitorizare a confiscatelor – produse alimentare de origine animală şi furaje – va continua şi va fi completată cu examene de laborator pentru depistarea virusului PPA.