VIRUSUL ZIKA. Epidemia este rezultatul abandonării măsurilor anti-tânţari din anii 70

Epidemia Zika din America Latină este rezultatul abandonării măsurilor pentru eradicarea țânțarilor în anii '70, a afirmat luni Margaret Chan, directoarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie AFP.

23 mai 2016, 17:35
VIRUSUL ZIKA. Epidemia este rezultatul abandonării măsurilor anti-tânţari din anii 70

„Propagarea Zika, reapariția febrei dengue și amenințarea în creștere reprezentată de chikungunya sunt rezultatul politicii dezastruoase din anii ’70 care a dus la abandonul măsurilor împotriva țânțarilor”, a spus directoarea OMS Margaret Chan, în deschiderea Adunării Mondiale a Sănătății, reuniunea anuală a Organizației Mondiale a Sănătății care se desfășoară la Geneva în această săptămână și la care sunt prezenți circa 3.000 de participanți.

Zika, dengue și chikungunya sunt trei maladii transmise de țânțarii din specia ”Aedes aegypti”.

Virusul Zika este periculos în cazul femeilor însărcinate, putând provoca malformații grave ale fetusului, în special microcefalie (malformație a cutiei craniene) și maladii neurologice rare în rândul adulților, printre care sindromul Guillain-Barre.

”Epidemia Zika a dezvăluit incapacitatea anumitor state afectate de a oferi acces universal la servicii de planificare familială”, a mai spus Margaret Chan, subliniind că în America Latină și Caraibe se înregistrează cel mai mare număr de sarcini nedorite din lume.

Brazilia este țara cea mai afectată de această epidemie, cu 1,5 milioane de persoane contaminate și circa 1.300 de cazuri de microcefalie. În cea mai mare țară catolică din lume epidemia a redeschis dezbaterea privind avortul, posibil doar în cazurile de viol, când viața mamei este în pericol sau în cazurile fetușilor acefali.

În luna februarie a acestui an ONU a recomandat statelor afectate de Zika să permită accesul femeilor la metodele de contracepție și avort.

Citeşte şi OMS: Risc de apariţie a virusului ZIKA în România