Vlad Alexandrescu nu pleacă de la Ministerul Culturii: „Nu îmi voi depune demisia înainte de Paşti”

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, vineri, pe Facebook, că a discutat cu premierul Dacian Cioloş şi împreună au hotărât să nu îşi depună demisia înaintea sărbătorilor de Paşti.

29 apr. 2016, 13:27
Vlad Alexandrescu nu pleacă de la Ministerul Culturii: „Nu îmi voi depune demisia înainte de Paşti”

Vă mulțumesc tuturor pentru susținerea din ultimele zile: manifestațiile de stradă de miercuri și joi, opiniile publice, articolele de presă, numeroasele comentarii de pe rețelele de socializare și petițiile în favoarea rămânerii mele ca Ministru al Culturii. Din toate acestea am înțeles că reforma pe care am început-o în domeniul culturii are o largă audiență și răspunde unei așteptări generale de înnoire în sectorul cultural. În momentul de față continuarea acestei reforme este periclitată. Am convenit cu Primul-Ministru că nu îmi voi depune demisia înaintea sărbătorilor de Paști. Sunt îngrijorat că reacțiile furibunde ale celor care vor oprirea reformei ar putea să prevaleze. Cred că împreună cu echipa mea și cu toți cei care îmi împărtășiți viziunea putem și trebuie să ne impunem„, a scris Vlad Alexandrescu, pe Facebook.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat, vineri, că în ceea ce privește situația de la Opera Națională din București a fost „prost sfătuit” de unul dintre consilierii săi, căruia i-a cerut demisia.

Eu am încercat acolo (la ONB — n.r.) să numesc un interimar, e vorba de un director interimar, pentru că postul este ocupat prin concurs de domnul Răzvan Dincă, care este cercetat penal și care a fost suspendat de ministrul Culturii pe durata desfășurării acestui proces penal. Fiind un post interimar, am încercat să găsesc o soluție de a împăca aceste tabere care s-au creat. Din nefericire, situația a escaladat și a escaladat în condițiile în care și aici recunosc că eu am fost prost sfătuit de unul dintre consilierii mei, căruia i-am cerut demisia, domnul Rareș Zaharia, în sensul în care domnul Zaharia nu mi-a prezentat înainte de a lua eu această decizie toate fațetele problemei, a declarat Vlad Alexandrescu, la RFI.

El a adăugat că ar fi trebuit să fie avertizat de consilierul său cu privire la existența unei tensiuni la ONB, „cu un fundal naționalist și sindical foarte puternic”, care ar putea degenera și afecta activitatea unor balerini. „Eu n-am avut această informație și după aceea am descoperit că domnul Zaharia, de fapt, era mai degrabă orientat către una dintre taberele aflate în discuție. De aceea i-am cerut demisia„, a explicat Alexandrescu.

Potrivit ministrului, la ONB există și o problemă de diferență de remunerație, care este una mai veche. „Nu vorbesc de salarizare, că în România avem o lege a salarizării unice, vorbim de remunerație, de contracte de drepturi de autor, vorbim de diverse forme prin care o instituție poate angrena în activitatea ei nume mari, valori importante ale artei, ale artelor spectacolului și în acest sens ONB făcuse pași înainte importanți, care fuseseră observați și aclamați și celebrați de publicul românesc. În momentul de față, această instituție a dat înapoi într-un mod semnificativ, sub presiunea unor cercuri naționaliste și xenofobe, care își doresc revenirea la o situație anterioară, de egalitate, unde valoarea nu contează și unde nu se mai poate face o distincție în universul artelor spectacolului. Este un moment foarte primejdios„, a arătat Alexandrescu.

El consideră că rezolvarea situației de la Operă depinde de o reașezare instituțională. „Noi avem soluțiile pentru această reașezare, am fost în discuție cu mai mulți oameni de Operă, regizori, dirijori, directori de Operă de talie internațională și i-am enumerat deja pe Andrei Șerban, pe Cristian Badea, cu care m-am sfătuit de asemenea, pe Ioan Holender de la Viena, care a condus o viață întreagă Opera din Viena, și știm exact ce trebuie făcut la Operă„, a mai afirmat Alexandrescu.

Acesta a mai spus că este nevoie de o asumare guvernamentală și de un sprijin acordat ministrului Culturii.

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut, miercuri, lui Vlad Alexandrescu să își dea demisia în urma scandalului de la Operă. 

CITEŞTE ŞI: Premierul va trimite Corpul de control la Opera Naţională Bucureşti