Vlad Alexandrescu: Şi USR crede că Legile Justiţiei trebuie revizuite în Parlament în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia

USR crede, la fel ca şi preşedintele Klaus Iohannis, că Legile Justiţiei trebuie revizuite în Parlament în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru a rămâne în clubul select al ţărilor Uniunii Europene, a declarat, joi, senatorul USR Vlad Alexandrescu.

19 iul. 2018, 15:54
Vlad Alexandrescu: Şi USR crede că Legile Justiţiei trebuie revizuite în Parlament în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia

„Mă bucur că preşedintele Iohannis a explicat în persoană poporului român motivul pentru care a fost obligat să promulge legea de modificare a Legii 304 privind organizarea judiciară şi consider că preşedintele este la înălţimea funcţiei sale atunci când cere Parlamentului să revizuiască în cel mai scut timp posibil forma acestei legi, astfel încât ea să se armonizeze cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a precizat Vlad Alexandrescu.

El a spus că regretă că majoritatea parlamentară nu a înţeles apelul USR lansat în timp, acela de a trimite varianta acestor legi la Comisia de la Veneţia pentru un aviz preliminar.

„Atunci, noi am fost trataţi cu dispreţ, ni s-a spus că legile României se fac în ţară, şi nu în exterior. Am atras atenţia atunci că sunt grave încălcări ale separaţiei puterilor în stat şi ale statutului sistemului judiciar din România”, a adăugat Alexandrescu.

Senatorul USR a mai spus că şi USR doreşte ca Legile Justiţiei să fie revizuite în Parlament.

„Şi USR crede că aceste legi trebuie revizuite în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru a rămâne în clubul select al ţărilor Uniunii Europene şi pentru a putea să avem şi la noi în ţară demnitatea pe care cetăţenii merită să o aibă. (…) Actuala majoritate este o majoritate provizorie, faptul că ea mai controlează încă activitatea parlamentară este o chestiune de moment. Şi USR mizează pe conştiinţa cetăţenilor români ca aceste lucruri să nu se mai poată repeta”, a mai declarat Alexandrescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a fost nevoit să promulge Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce a epuizat toate procedurile de contestare, şi a solicitat Parlamentului reintroducerea în circuitul legislativ a Legilor Justiţiei odată cu sesiunea de toamnă.