Vlad Cosma: Magistraţii vor fi mai atenţi la dosarele de la DNA Ploieşti pentru că-s pline de probe false

Fostul deputat Vlad Cosma a declarat, luni seară, la România TV după ce instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului în care este cercetat alături de tatăl său Mircea Cosma, că, probabil, magistraţii ÎCCJ vor fi mai atenţi de acum la dosarele instrumentate de DNA Ploieşti pentru că sunt pline de probe false.

26 mart. 2018, 19:32
Vlad Cosma: Magistraţii vor fi mai atenţi la dosarele de la DNA Ploieşti pentru că-s pline de probe false

„Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi mult mai atenţi la dosarele de la DNA Ploieşti pentru că sunt pline de astfel de probe false, probabil că de multe nu mi-am dat seama nici eu până acum. Eu voi depune în continuare la Parchet înregistrări şi probe. Procurorii DNA Ploieşti m-au şantajat pentru denunţuri. În unitatea de elită de la Ploieşti s-au falsificat foarte multe probe. Eu la Parchet am enumerat, dacă nu mă înşel, şapte dosare penale în care eu am putut proba astfel de lucruri. Procurorii îşi fixau nişte ţinte, oameni politici importanţi, şi atunci inventau denunţuri, chemau martori acoperiţi, măsluiau testul poligraf şi tot felul de astfel de lucruri”, a declarat Vlad Cosma, la România TV

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, rejudecarea dosarului în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare.

Dosarul familiei Cosma va fi REJUDECAT

Potrivit deciziei instanţei, dosarul se va rejudeca la Secţia penală de la Înalta Curte. Hotărârea a fost luată cu majoritate de voturi.

În urma acestei hotărâri, decizia de condamnare dată de prima instanţă a fost desfiinţată, iar procesul se va relua de la zero.

A existat şi o opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de Vlad Cosma numai sub aspectul constatării incidenţei art. 19 din OUG 43/2002 şi păstrării condamnărilor date de prima instanţă pentru Mircea Cosma, Daniel Alixandrescu şi Răzvan Alexe.

Completul de judecată a fost format din magistraţii Iulian Dragomir (preşedinte), Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Geanina Arghir.

Avocatul lui Mircea Cosma, Horia Miclescu, a declarat că, prin această decizie de rejudecare, instanţa a constatat faptul că mai multe probe de la dosar nu au existat.

„Consider că este o soluţie absolut corectă, temeinică şi în acelaşi timp profund morală. Fac această apreciere raportat la ceea ce s-a întâmplat în faza de apel, ocazie în care s-au devoalat neregularităţi procesuale. Mă refer la inexistenţa stick-ului, la aşa-zisele înscrisuri, discutând alte nulităţi privind percheziţia informatică, pentru că la baza susţinerii rechizitoriului s-a aflat acest stick fantomă. Nu există nici descărcarea a 258 de înscrisuri care ar fi descris circuitul infracţional în cauză. (…) Soluţia, teoretic, înseamnă revenirea la situaţia iniţială, adică la rejudecarea fondului, de la zero. Soluţie care, după mine, e pe deplin morală, pentru că o astfel de gravitate, un dosar de amploarea aceasta şi cu riscurile pe care îl prezenta, o altă soluţie ar fi dus la o validare a unor neregularităţi. Acest lucru înseamnă că hotărârea de fond a fost nelegală şi netemeinică. Ambele apeluri, adică ale inculpaţilor, dar şi al DNA, au fost admise. Deci, se pleacă de la zero cu şanse egale”, a spus avocatul.

Iniţial, în primă instanţă, Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare. În acelaşi dosar, omul de afaceri Răzvan Alexe primise doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu – şase ani de închisoare.