Vlad Moisescu, fostul trezorier PNL, la DNA pentru a asista la percheziţiile informatice în dosarul Chiliman

Fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu, urmărit penal în cauza care îl vizează și pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat, marți, la sediul central al DNA pentru a asista la percheziția informatică a dispozitivelor digitale ridicate în urma percheziţiilor procurorilor DNA. 

28 iul. 2015, 06:36
Vlad Moisescu, fostul trezorier PNL, la DNA pentru a asista la percheziţiile informatice în dosarul Chiliman

La intrarea în sediul DNA, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu nu a dorit să facă niciun fel de comentarii.

Vlad Moisescu este urmărit penal sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență în formă continuată într-o cauză conexată la dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu.

În aceeași cauză sunt vizați primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, consilierul personal al acestuia, Ioana Costescu, și consilierul local de la sectorul 1 Ion Brad.

Citeşte şi: Vlad Moisescu: „Nu am luat niciun leu şpagă. Dacă procurorii aveau probe, le aduceau”

Potrivit DNA, începând cu anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, din care mai făceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita și încasa comisioanele și dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu și Ion Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și, ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale au fost împărțiți în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL — filiala Sector 1.

DNA arată că diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

CITEŞTE ŞI: VLAD MOISESCU, despre împrumutul fabulos de la soacră: „N-am ascuns nimic”. Cine este Flavia Ciocodei VIDEO

Gruparea ar fi obținut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plățile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 — 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică. De asemenea, grupul a obținut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentată de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.