Vlad Voiculescu: Barocamera de la Floreasca nu e pentru arşi, ci pentru tratamente antiîmbătrânire

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat joi că barocamera de la Spitalul Floreasca va putea fi folosită pentru tratarea arsurilor grave, ci mai degrabă pentru tratamente antiîmbătrânire.

27 oct. 2016, 08:42
Vlad Voiculescu: Barocamera de la Floreasca nu e pentru arşi, ci pentru tratamente antiîmbătrânire

Potrivit lui Voiculescu, citat de news.ro, barocamera este mai potrivită pentru tonifierea organismului, pentru tratamente antiaging, cel mult pentru tratarea arsurilor uşoare.

„Grija noastră este să o mutăm de acolo, pentru că avem nevoie de spaţiul respectiv. Grija noastră este ca acea secţie să funcţioneze în interesul pacienţilor. Ce se întâmplă cu barocamera? Ne-ar plăcea să fie folosită, înţelegem că poate fi folosită pentru alte scopuri, nu pentru pacienţii cu arsuri grave, ne-ar plăcea ca spitalul să-i găsească o utilizare la un moment dat. Dacă mă întrebaţi pe mine, vă răspund că sunt uşor sceptic. Barocamera este a spitalului, sper să o poată folosi cumva. În rest este o chestiune care ţine de o investigare a Parchetului”, a precizat ministrul.

Citeşte şi Demisii în masă la Spitalul Floreasca din cauza noului manager. Sorin Păun, înregistrat în timp ce îi ÎNJURĂ pe medici

Întrebat în ce alte scopuri poate fi folosită barocamera de la Spitalul Floreasca, ministrul Voiculescu a arătat că aceasta ar putea fi folosită pentru tonifierea organismului.

De asemenea, Vlad Voiculescu a spus că, în cazul unei tragedii similare celei de la Colectiv, cei mai mulţi răniţi ar fi trimişi în străinătate, în ţară putând fi îngrijiţi 10 – 20.

Barocamera Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca a costat 3,4 milioane de lei şi a fost achitată în 10 zile de livrare, nefiind nici funcţională, nici instalată, deşi există un proces-verbal de punere în funcţiune, potrivit Raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.

Furnizor este firma Gemedica SRL, despre care presa a relatat că este deţinută de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Cătălin Galea, aceştia având împreună Clinica Medicală „Academica”.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: În luna mai au fost trataţi cinci pacienţi la Secţia pentru Arşi de la Spitalul Floreasca

Barocamera a fost furnizată în 3 decembrie 2013 şi a fost achitată în 13 decembrie, raportul Corpului de control menţionând că aparent sunt respectate prevederile legale conform cărora plata trebuie făcută în baza unor documente, dar acestea sunt de fapt nereale, „barocamera nefiind pusă în funcţiune de furnizor” şi că, în consecinţă, aceasta nu trebuia achitată.

În 24 mai, Guvernul a anunţat sesizarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru întocmirea nereală a procesului-verbal de punere în funcţiune a barocamerei de la Unitatea de Arşi a Spitalului Floreasca şi pentru plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL, precizând că verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii confirmă că Secţia de Arşi de la Floreasca nu este încă pe deplin funcţională. În 27 mai, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi penale in rem – faţă de faptă – în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca.
În urma informaţiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenţă Florească în şase luni şi la solicitarea Corpului de Control al premierului, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a făcut un control în Unitatea de Arşi, în perioada 26-29 aprilie.

„Concluziile acestui control sunt că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă (Floreasca) nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale din ultimele luni”, preciza Guvernul.

În urma controlului, au fost descoperite mai multe probleme, între care: personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în unitate, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI), nu este prevăzută o evacuare în caz de incendiu a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, precum şi procedurile şi protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, barocamera nu este montată, nefiind funcţională, instalaţia de aer condiţionat a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi nu funcţionează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, rezervele de un pat, în număr de 6, sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi, iar saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.

În urma controlului, Guvernul a sesizat şi Curtea de Conturi şi ANAP pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie aparatură medicală pentru Unitatea de îngrijire a arşilor grav.

Citeşte şi Documente în care Spitalul Floreasca susţine că a făcut zeci de operaţii în Unitatea de Arşi, suspectate de fals