Vlad Voiculescu, despre propunerile de modificare a Legii antifumat

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat luni referindu-se la propunerile de amendare a Legii privind fumatul în spațiile publice că are încredere că Parlamentul va lua decizia "corectă" și va face tot ce îi stă în putere pentru a susține rolul prevenției pentru sănătate.

30 mai 2016, 09:56
Vlad Voiculescu, despre propunerile de modificare a Legii antifumat

Vlad Voiculescu a fost prezent la premierea de către Organizația Mondială a Sănătății a Coaliției România Respiră și a deputatului Aurelia Cristea, inițiatorul Legii privind fumatul în spațiile publice.

„(…) Foarte important este că suntem aici pentru a recunoaște meritele câtorva dintre noi care au promovat interzicerea fumatului în spații publice. (…) Ce vedeți astăzi aici este întruchiparea democrației participative, înțelegând prin asta participarea activă a societății civile mai ales în elaborarea politicilor publice, mai ales în domeniul sănătății. Și pentru ca acestea să fie prioritare pe agenda publică este nevoie de angajament politic, bineînțeles. Asta în contextul modificărilor ce se doresc aduse la Legea de interzicere a fumatului în spații publice. Am încredere că Parlamentul României va lua decizia corectă și va face tot ce îi stă în putere pentru a susține rolul prevenției pentru sănătatea tuturor”, a spus ministrul.

În acest context, Vlad Voiculescu a arătat că în fiecare an în România mor din cauza fumatului aproximativ 40.000 de persoane, dintre care 5.000 din cauza fumatului pasiv.

„Mâine este Ziua Mondială fără Tutun. Ca să punem lucrurile în perspectivă, fumatul pasiv ucide de trei ori mai mulți oameni decât toate accidentele de circulație. De asemenea, ca să întregim imaginea, trebuie să știm că 40% dintre cei afectați de fumatul pasiv sunt tineri. Trebuie să știm că jumătate dintre tinerii care fumează au început să fumeze înainte de a împlini vârsta de 12 ani”, a adăugat ministrul.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, despre priorităţile mandatului său: Investiţii în infrastructură şi contrucţia de noi spitale