Vlad Voiculescu: Îi rog pe cei de la ANT să explice care sunt criteriile de prioritizare în vederea transplantului de organe

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, marți, că așteaptă de la Agenția Națională de Transplant să explice care sunt criteriile de prioritizare în vederea transplantului de organe, câte persoane există pe fiecare listă de așteptare și modul în care acestea sunt actualizate.

29 nov. 2016, 12:26
Vlad Voiculescu: Îi rog pe cei de la ANT să explice care sunt criteriile de prioritizare în vederea transplantului de organe

Ministrul Vlad Voiculescu a precizat că au existat rapoarte în ceea ce privește situația de la ANT din 2006, 2009, 2011 și 2014, dar nu este persoana în măsură să explice de ce problemele nu au fost rezolvate până acum.

„Există rapoarte de mulți, mulți ani. Problemele sunt aceleași. Dacă există un registru național, dacă există reguli clare ar putea să le prezinte public: care sunt regulile clare, câte persoane există pe fiecare listă de așteptare, pe fiecare organ, cum sunt actualizate acele liste. Sunt lucruri foarte simple, nu trebuie să fim cu toții mari experți ca să înțelegem lucruri de bază. În general, atunci când lucrurile sunt clare, atunci poți să le și explici. Îi rog să explice: cum se actualizează fiecare listă pentru fiecare organ. Dacă avem 2.000 de pacienți pe listă, sunt chemați o dată pe an, la jumătate de an? Se fac analize, cum este ținută legătura, cum sunt contactați pacienții? Sunt proceduri foarte simple, ar trebui să le explice”, a precizat Vlad Voiculescu.

Victor Zota (ANT): Nu avem motive să retragem acreditarea pentru transplant pulmonar Spitalului Sfânta Maria

„Presupun că este un domeniu sensibil, presupun că reacțiile pe care le vedeți zilele acestea și anume cele de tipul: ‘s-a oprit transplantul, pentru că ministrul a spus că unele lucruri nu sunt în regulă’, ‘toată lumea s-a speriat, nu se mai face transplant. Mor oameni’. Presupun că reacții de genul acesta s-ar fi petrecut oricând și presupun că nu este ușor din punct de vedere politic să abordezi o astfel de temă. Cred că acum este momentul să spunem lucrurilor pe nume și să facem lucrurile mai bine. Am tot respectul pentru profesioniștii din sănătate, în general, și din activitatea de transplant, în mod special, dar aș vrea ca lucrurile să se întâmple așa cum trebuie, regulile să fie respectate, iar șansele tuturor să fie egale”, a subliniat Voiculescu.

El a precizat că acordarea unui organ în vederea transplantului în funcție de criteriul proximității „nu este legală”, ci „profund imorală”.

„Suntem în urmă cu câțiva zeci de ani. Cred că regulile de alocare trebuie să fie clare. Cred că trebuie să avem reguli de alocare la nivel național. Transportul organului dintr-o regiune în alta nu ar trebui să pună probleme majore”, a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, ANT trebuie să își schimbe modul de lucru, în condițiile în care datoria sa ar fi fost să stabilească niște criterii clare pentru modul de realizare a transplantului, asigurându-se că acestea sunt respectate.

„Consider că la Agenția Națională de Transplant, lucrurile trebuie să meargă cu totul altfel decât au funcționat până acum. (…) Câteodată, pentru a face schimbări, ai nevoie și de alți oameni. Vom vedea dacă acesta este și cazul Agenției Naționale de Transplant. (…) Dacă din 2.000 de pacienți, compatibili sunt 50, atunci trebuie să existe niște criterii clare de prioritizare. Mă întreb care sunt acele criterii. Aștept să fie publicate. Aștept să văd dacă de la un centru la altul există alte criterii. Treaba ANT — nu de ieri, de azi, ci de ani de zile — era să stabilească aceste criterii și să se asigure că sunt respectate”, a spus Voiculescu.