Vladimir Putin a convocat Consiliul rus de Securitate pentru a discuta situaţia din estul Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a avut vineri o reuniune cu membrii Consiliului rus de Securitate pentru a discuta situația din estul Ucrainei, care s-a agravat în ultimele zile, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului, citat de agenția TASS.

30 ian. 2015, 14:43
Vladimir Putin a convocat Consiliul rus de Securitate pentru a discuta situaţia din estul Ucrainei

Vladimir Putin a convocat Consiliul rus de Securitate pentru a discuta situaţia din estul Ucrainei, potrivit Agerpres.

‘Au avut loc discuții intense în legătură situația din sud-estul Ucrainei, care continuă să se agraveze’, a precizat Peskov.

În cadrul întâlnirii au fost discutate și probleme legate de situația social-economică din țară, a menționat reprezentantul de la Kremlin.

La reuniune au fost prezenți, între alții, premierul Dmitri Medvedev, președinții celor două camere ale parlamentului federal (Duma și Consiliul Federației), respectiv Serghei Narîșkin și Valentina Matvienko, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, ministrul de externe Serghei Lavrov, ministrul apărării Serghei Șoigu, ministrul de interne Vladimir Kolokolțev, precum și directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov.

De amintit că parlamentul unicameral de la Kiev (Rada Supremă) a adoptat marți o rezoluție prin care Rusia a fost declarată ‘stat agresor’, iar autoproclamatele republici separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei au fost calificate drept ‘organizații teroriste’, deputații ucraineni făcând în același timp apel la comunitatea internațională să recunoască ‘actul de agresiune’ împotriva Ucrainei și ocupația de pe teritoriul ei.

Moscova a condamnat declarația Radei Supreme, pe care a calificat-o ca fiind ‘irațională’ și ‘iresponsabilă’ și având scopul de a bloca calea spre găsirea unui compromis care să ajute la reglementarea situației din estul Ucrainei.

Confruntările dintre forțele Kievului și cele ale separatiștilor au crescut în intensitate în ultimele zile și pe acest fond noi negocieri de pace ar urma să aibă loc vineri la Minsk între reprezentanții Ucrainei, Rusiei, OSCE și cei ai separatiștilor proruși, după ce președintele Petro Poroșenko a făcut apel la o întâlnire ‘de urgență’ în acest format în încercarea de a obține un nou armistițiu.