Vladimir Putin: „Dacă vreau, în două săptămâni iau Kievul”. Kremlin: Declaraţia, scoasă din context

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a lăudat că poate cuceri Kievul în "două săptămâni", într-o discuţie prin telefon pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Kremlinul denunţă însă declaraţia apărută în presă, susţinând că afirmaţia a fost scoasă din context.

02 sept. 2014, 05:52
Vladimir Putin: „Dacă vreau, în două săptămâni iau Kievul”. Kremlin: Declaraţia, scoasă din context

În timpul unei discuţii purtate sâmbătă, şeful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut socoteală lui Putin pentru soldaţii ruşi din estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a trecut la ameninţări şi i-a spus că poate cuceri Kievul în două săptămâni dacă doreşte. Deşi afirmă că Moscova nu a trimis niciun soldat rus pe teritoriul Ucrainei, Putin apără cauza separatiştilor.

Potrivit unei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, în Ucraina au fost trimişi între 10.000 şi 15.000 de militari ruşi în ultimele două luni. Aceştia luptă cot la cot cu separatiştii proruşi, lucru care a făcut armata ucraineană să înceapă să bată în retragere. Rebelii fideli Moscovei au capturat aeroportul din Lugansk, iar cel din Doneţk pare să urmeze aceeaşi soartă.

Declaraţia lui Putin că „poate lua Kievul în două săptămâni”, scoasă din context

Kremlinul a denunţat marţi publicarea în presa italiană a unei afirmaţii ‘scoase din context’ a lui Vladimir Putin, citat de Jose Manuel Barroso, spunând că Rusia poate lua Kievul ‘în două săptămâni’, relatează AFP şi Reuters.

„Este inadecvat” şi nediplomatic să dezvălui detaliile conversaţiei, a declarat presei Iuri Uşakov, consilier pe probleme internaţionale al Kremlinului. „Dacă s-a produs cu adevărat, acest lucru trece dincolo de practicile diplomatice. Nu este demn de nivelul unei personalităţi politice serioase”, a spus el, citat de agenţia oficială ITAR-TASS. 

Rebelii din Ucraina vor un ‘statut special’, discuţiile asupra crizei se reiau vineri

La negocierile de la Minsk, dintre separatişti şi autorităţile de la Kiev, liderii rebelilor din estul Ucrainei au cerut să folosească rusa ca limbă oficială şi au acceptat să rămână parte a ţării dacă primesc statut special. Discuţiile au eşuat şi urmează să fie reluate pe parcursul săptămânii.

Tot în următoarele zile, NATO urmează să adopte un plan menit să contracareze acţiunile Rusiei în estul Ucrainei, considerate o ameninţare directă pentru aliaţii din regiune – statele baltice, Polonia şi România. În acest sens, şeful NATO declară că mii de soldaţi, susţinuţi de forţe speciale, vor putea fi mobilizaţi „în câteva zile” în estul Europei.

În acest context, preşedintele german, Joachim Gauck, a declarat că Rusia a pus capăt parteneriatului său cu Europa.