Vorbe de părinte: Potoleşte-te că mi-ai mâncat sufletul! Or fi consecinţe sau nu?

Micuta Diana de 9 ani e in culmea fericirii. Tocmai a aflat ca va pleca cu toata familia ei draga la mare, mami, tati, fratiorul mai mic Mihaita si catelul lor Pufi. Diana este o fire expansiva de felul ei; toate emotiile pe care le simte ajung repede in exterior sub forma de vorbe sau fapte, asa incat cei din jur o privesc ca pe o carte deschisa.

RomaniaTV.net
04 dec. 2018, 21:00
Vorbe de părinte: Potoleşte-te că mi-ai mâncat sufletul! Or fi consecinţe sau nu?

A merge in vacanta ii provoaca de fiecare data o asemenea bucurie Dianei incat simte ca nu poate sa o tina in piept, iar ea da pe dinafara ca o fantana imbelsugata.

Diana isi aminteste de celelalte vacante, de bucuria pregatirii bagajului, opririle din cand in cand pentru o gura de aer, pentru un sandwich si suc cu fratiorul ei… si libertatea, ah, acea libertate pe care numai o calatorie ti-o poate da, cu toate asteptarile pozitive a ce va urma in zilele viitoare ! 

Comportamentul Dianei cea foarte surescitata de atata bucurie scapa de sub controlul parintilor si ii cam da pe acestia peste cap. 

Rade excesiv, canta, chiuie, vorbeste mult, foarte mult, e cu capul in nori. De fapt, isi traieste bucuria nemasurata, asa cum numai un suflet de copil stie sa o faca, fara masti, bariere, oprelisti sau frici.

  • – Diana, vino sa ma ajuti, te rog, striga mama la ea. Diana nici nu aude.
  • – Diana, ti-ai facut ordine la jucarii? intreaba tata intre doua treburi la masina. Diana da un raspuns absent, timp in care fuge ca electronul vagabond si viseaza, se viseaza deja ajunsa la destinatie la malul marii unde va fi fericita, foarte fericita.
  • – Diana, ai putina grija de Mihai pana termin bagajele astea! Dar Diana vorbeste deja singura, probabil in scenarii din lumea ei imaginara. Cert e ca nu aude ce i se spune. 

Nervii parintilor escaladeaza … 

Intre timp, micuta Diana isi da frau liber manifestarilor de bucurie cu mici comportamente care ii reflecta emotiile dar care nu sunt pe gustul parintilor. Incepe sa danseze puternic si da peste fratele ei care incepe sa planga.

Alearga sa isi ia niste jucarii pe care sa le bage in bagaj, dar o face in fuga si darama o vaza de pe masuta din coltul sufrageriei. Vaza pretioasa si veche se sparge. Ah, neplacut moment. Vaza este de la bunica si tata tinea mult la ea.

Mama se uita ingrozita si, depasita de situatie dar si satula de energia debordanta a copilei pe care nu o intelege si nu o stapaneste ca lucrurile sa se deruleze in liniste si armonie, ii striga Dianei:

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.